U trendu

Anketa u Srbiji: SNS 52,2 odsto, SPS 9,8 odsto, DS i PSG rame uz rame

Srpska napredna stranka (SNS) ima podršku 52,2 odsto gradjana Srbije, Socijalistička partija Srbije (SPS) 9,8 odsto, a Demokratska strana (DS) osam odsto gradjana, saopštila je danas agencije Faktor plus rezultat svog najnovijeg istraživanja javnog mnjenja.

Po istraživanju obavljenom od 30. juna do 6. jula, Pokret slobodnih gradjana (PSG) Saše Jankovića podržava 7,9 odsto anketiranih, Srpsku radikalnu stranku (SRS) četiri odsto, a Partiju ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) 2,9 odsto.

Socijaldemorkatsku partiju Srbije (SDPS) Rasima LJajića i Pokret Dveri podržava po 2,9 odsto gradjana, a pokret Dosta je bilo (DJB) 2,8 odsto, rezultat je ankete na uzorku od 1.200 ispitanika.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić je ukazao da DS i PSG „faktički dele treće i četvrto mesto“, a da u istraživanju nije postavljeno pitanje o političkoj partiji ili pokretu Vuka Jeremića, jer nije ni formirana.

Najavio je da će, kada Jeremić bude osnovao stranku ili pokret „sa zadovljstvom“ u istraživanijima postavljati pitanje i o tome.

Pejić je ocenio da rejting DS pokzuje da se ta stranka revitalizovala, a da je rejting PSG „dosta dobar“ s obzirom na to da je taj pokret osnovan nedavno i da još nije, za razliku od Jankovića, u velikoj meri prepoznatljiv.

Ukazao je i da se, po istraživanju, od predsednički izbora nastavio pad rejtinga SRS i DJB.

Rekao je i da je SNS zadržala vodeće rejting, isto kao i SPS  koja je već duže vreme na oko deset odsto podrške.

Smatra da PUPS i PSG imaju dobar rezultat, ali da sami ne bi mogli da udju u parlament i da im je za to potreban koalicioni nastup s drugim strankama.

Naveo je da se 6,4 odsto ispitanika opredelilo za neku drugu političku opciju, a ne za navedene.

Na pitanje da li bi izašli na parlamentarne izbore da se održavaju u nedelju, 40 anketiranih je odgovorilo potvrdno, a 39 odsto odrečno, dok je 21 odsto odgovorilo da ne zna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar