AnMari Ćurčić premijerki:Raditi na prevenciji samoubistava

BEOGRAD – Novinarka An Mari Alves Ćurčić, majka voditeljke Marije Ćurčić (25) koja je lane u novembru izvršila samoubistvo, postavila je nekoliko pitanja premijerki Ani Brnabić kako bi ukazala na važnost usvajanja Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju samoubistava.

Povod za njeno obraćanje je samoubistvo 12-godišnjeg dečaka sa juga Srbije.

Ona se premijerki obratila pismom koje je objavila na svom profilu na Tviteru.

Ćurčićeva je u pismu ukazala da u Srbiji godišnje ima oko 1.300 samoubistava, kao i da pet odsto populacije pati od depresije, drugog uzroka smrtnosti među mladima od 15 do 25 godina (WHO).

„Obraćam Vam se, dakle, kao neko ko je pre tri meseca doživeo najstrašniju, najužasniju tragediju koju jedan roditelj može da doživi…
Pre no što nastavim, želim da istaknem da je neposredan povod za ovo otvoreno pismo tragedija koja je zadesila porodicu 12-godišnjeg dečaka sa juga Srbije koji je izvršio samoubistvo“, navela je Ćurčićeva.

Ona je premijerki uputila nekoliko pitanja, navodeći da, ako je moguće, odgovori kada će Vlada usvojiti i predočiti javnosti Nacionalnu strategiju za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida, kao i koje će mere nadležna ministarstva i institucije preduzeti po pitanju edukacije i destigmatizacije osoba sa mentalnim poteškocama?

Još jedno pitanje je i šta će se raditi po pitanju razvijanja sistema specijalizovane podrške ne samo osoba sa mentalnim poteškoćama, vec i porodica koje su doživele gubitak zbog suicida, preneo je B92.net.

Ćurčićeva je u pismu još navela da veruje da „će vas sudbina porodice nesrećnog dečaka sa juga Srbije motivisati da, kao predsednica Vlade, preduzmete neophodne korake za dobrobit svih građanki i građana ove zemlje imajući u vidu ociglednu disproporciju između potreba i onoga što nadležne institucije u ovom trenutku pružaju. Jer, #VAŽNOJE“.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Nasli ste kome da se obratite , Gospodja Curcic, Ana je premijerka samo na papiru, a i sama je hormonski poremecena, ona se ne pita za nista, za sve se pita nas veliki vodja AV. koji snosi ogromnu krivicu za samoubistva. On je toliko osiromasio Srbiju da narod ne vidi vise izlaz iz svoje bede, i onda se desavaju samoubistva, samo kad bi se odlucio za smaoubisto, ja bi poveo jos nekoga samnom koji me je doveo do takvoga stanja da izvrsim samoubistvo. A to bi bio AV.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike