U trendu

Antonijević: Razmišljati o optužnici pred Specijalnim sudom za zločine OVK

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Milan Antonijević izjavio je danas da bi posle odluke o oslobadjanju Ramuš Haradinaja trebalo razmišljati o podizanju optužnice pred novouspostavljenim Specijalnim sudom za zločine OVK na Kosovu.

Antonijević je agenciji Beta rekao da za početak Srbija može aktivno da doprinese tome da se podigne optužnica pred novoustanovljenim sudom za ratne zločine koje počinio OVK na Kosovu, i uspostavi saradnja sa tužilaštvom i specijalnim tužiocem Dejvidom Švendimanom koji je nedavno izabran i koji je bio u Srbiji.

„To je nešto što može doprineti i ugledu Srbije, ali i da se o svemu onome što se dešavalo na Kosovu dodje do odredjene presude“, rekao je Antonijević.

On veruje da je jedan od razloga za odluku koju je francuski sud doneo, taj što Srbija već dugo nije izabrala tužioca za ratne zločine, ali i neke druge stavke koje pokazuju da Srbija još mnogo toga mora učiniti kako bi obezbedila brza i efikasna sudjenja, uskladjena sa medjunarodnim pravom koja se tiču ratnih zločina.

Antonijević je rekao i da se ni u kom slučaju u zemlji kao što je Francuska ne može govoriti o političkim pritiscima na sud.

On se nada da se posle ovakve odluke suda neće dizati tenzije.

„Ja se nadam da će reakcija države biti takva da se ide konstruktivno u sve ovo i da se razmotre mogućnosti za saradnju sa Specijalnim sudom za zločine OVK i da s na taj način cela priča vrati tamo gde joj je mesto, a to su sudovi“, rekao je Antonijević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.