AP: Očekuje se da transformacija KBS lako prođe u skupštini

PRIŠTINA – Američka agencija AP u izveštaju iz Prištine objavila je da će „poslanici kosovske skupštine u petak glasati o tri zakona kojima će Kosovske bezbednosne snage (KBS) biti transformisane u regularnu vojsku“.

Prema ovoj agenciji, „očekuje se da će te mere lako proći (proceduru) u skupštini u kojoj ima 120 poslanika“.

AP navodi da je „predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) kazao da bi nova vojska mogla da ugrozi regionalnu stabilnost i mir“, a da je „srpska premijerka (Ana Brnabić) upozorila da bi to moglo da pokrene oružanu intervenciju“.

Agencija podseća da je „prošle godine kosovski predsednik (Hašim Tači) inicirao istu stvar (transformaciju KBS), ali da je ustuknuo pred međunarodnim pritiskom“.

Navodi se da su „NATO i SAD zatražili da transformacija bude u skladu s ustavnim amandmanima, za šta su potrebni glasovi manjinskih etničkih Srba“.

AP podseća i da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio prištinske vlasti da je „takav potez dolazi u lošem trenutku i protivan je savetima mnogih NATO saveznika“.

Napominje se da je Stoltenberg „pozvao srpske i kosovske zvaničnike da pokažu mirnoću i uzdržanost i izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili delovanja“.

AP navodi i da je „američki ambasador u Prištini Filip S. Kosnet u prošlonedeljnom intervjuu kazao da će tranformacija (KBS) biti ‘dugi, održivi proces’ i da je najvažnije da se ‘oružane snage uspostave – što je opet dug proces – tako da budu multietničke'“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike