U trendu

AP: Predsednik Srbije obećava odbranu reda i zakona usred protesta

Agencija Asošiejted pres javila je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će odbraniti red i zakon u zemlji, ali i da je tokom obraćanja više puta nazvao opozicione lidere „fašistima, huliganima i lopovima“.

Vučićevo obraćanje usledilo je pošto su pristalice opozicije sinoć upale u zgradu javnog servisa kako bi protestovale zbog, kako navode, njegove autokratske vladavine, piše AP.

Američka agencija navodi da su se za vreme Vučićeve konferencije za medije stotine pristalica opozicije okupile ispred predsedništva, zahtevajući njegovu ostavku.

AP dodaje da ima izveštaja o čarkama izmedju demonstranata i policije, uključujući bacanje suzavca na učesnike protesta koji su obećali da će formirati „živi lanac“ oko predsedništva kako bi sprečili Vučića da napusti zgradu.

Masa je uzvikivala „Gotov je“, navodi agencija i podseća da je to bio slogan u oktobru 2000. godine tokom pobune koja je dovela do zbacivanja tadašnjeg lidera Slobodana Miloševića.

Policija u opremi za razbijanje demonstracije sinoć je uklonila stotine ljudi, uključujući lidere opozicije, koji su upali u sedište javnog servisa čije izveštavanje smatraju izrazito pristrasnim, podseća AP.

Agencija navodi da je to bio prvi veliki incident posle više meseci mirnih demonstracija protiv „populističkog lidera Vučića“.

Demonstranti traže ostavku Vučića, poštene izbore i slobodu medija, dodaje AP.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike