U trendu

AP: Srpsko-crnogorsko crkveno pitanje podstiče tenzije na Balkanu

Zvaničnik Vlade Srbije označio je danas Crnu Goru kao „kriminalnu državu“ i pozvao na žestoku reakciju prema nameri susedne zemlje da usvoji novi zakon o crkvi, što je dovelo do jačanja tenzija izmedju dva bivša balkanska saveznika, ocenila je američka agencija Asošiejted pres.

Nacrt zakona Crne Gore poziva sve verske zajednice u zemlji da dokažu da su imale imovinu pre 1918. godine, kada je mala jadranska država izgubila nezavisnost i postala deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u kojoj su Srbi dominirali. Ukoliko verske zajednice to ne učine, imovina će postati državno vlasništvo.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i srpski zvaničnici su besno reagovali na to, ocenjujući da crnogorska vlada želi silom da preuzme nekoliko stotina srpskih crkava i manastira na svojoj teritoriji.

Crna Gora, koja se 2006. godine odvojila od mnogo veće Srbije, poriče te tvrdnje, navodeći da želi da reguliše imovinska i finansijska pitanja različitih verskih grupa.

Srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da je nacrt zakona „neprijateljski čin“ protiv Srba, srpske države i srpske crkve.

„Ako crnogorski parlament usvoji taj zakon, Srbija će sigurno reagovati na najjači mogući način“, rekao je Popović za srpsku provladinu televiziju Pink, prenosi AP.

Popović, koji je poznat po čvrstim proruskim stavovima, nije precizirao kakva će biti reakcija Srbije protiv Crne Gore, članice NATO-a. Medjutim, Popović je ranije pominjao moguće prekide diplomatskih i drugih veza sa istorijskim saveznikom.

Srpski ministar je žestoko kritikovao i crnogorskog predsednika Mila Djukanovića, koji je državu doveo do nezavisnosti od Srbije i okrenuo se Zapadu uprkos jakom protivljenju Moskve.

„On (Djukanović) mora da ispuni zadatke koje su mu postavili njegovi zapadni mentori“, rekao je Popović.

Djukanović je danas rekao da neće reagovati na „provokacije“ iz Srbije, dodajući da će Crna Gora „beskompromisno braniti svoje interese“ u pogledu zakona o crkvi.

(Beta)

1 komentar
  1. Anonimni

    POMOZI BOŽE SRBIJI ! ### KOGA NEMA BEZ NJEGA SE MOŽE! ############ FERTUTMA NI OKO ŠTA! ### Gledajmo svoja posla , SVOJU SRBIJU , LJUDE I INTERESE NARODA KOJI R A D E i misle DOBRO NARODU SRBIJE,PATRIOTI, VOLE SE, IMAJU DOBRE PORODICE SU DOMAČINI, DOBRO MISLE DRUGIM LJUDIMA, RADE OTERASAIMO SE C R N O G O R A C A KOJI SU U VREME „TITOVIZMA“ I POSLE TITA U S R B I J U došli, DA SU STEKLI STEKLI IMOVINU SA PREVILEGOVANIM REŽIMSKIM FUNKCIJAMA , OČISTITI DRŽAVU od njih I njihovih porodica I „NJIHOVIH CG ŠIRIH FAMILIJA I SARADNIKA U SRBIJI “ . CG OKUPATORIMA pod HITNO , ODUZETI SVU NATPROSEČNO VELIKU IMOVINU , ODUZETI IM POLOŽAJE U VLASTI, PRIVREDI, PRAVOSUĐU, FINANSIJAMA , GRAĐEVINARSTVU, pa i VERI SRBIJE ( SVEŠTENSTVO U SRBIJI DA JE ISKLJUČIVO POREKLOM IZ SRBIJE , PRE SVEGA IZ PEČKO-BEOGRADSKO-KARLOVAČKOG TERITORIJA =SRBIJE), ODUZETI IM SVAKU POLITIČKU FUNKCIJU ,ZABRANITI IM MESTO U STRANAČKOM VRHU , NAJVIŠE SA JEDNIM PREDSTAVNIKOM , ZABRANJENO ZAUZIMANJE MESTO VOĐE STRANKE,ZAMENIKA I SEKRETARA STRANKE. S V I M CRNOGORSKIM TAJKUNIMA U SRBIJI o d u z e t i IMOVINU U SRBIJI , takođe i NOVAC i IMOVINU U INOSTRANSTVU , ############### ZA POČETAK OTERASIMO SE Crnogoraca U POLICIJI, VOJNOJ i DRŽAVNOJ BEZBEDNOSTI, ….. POMOZI BOŽE SRBIJI ! , #### M I SRBI u SRBIJI , moramo GLEDATI S V O J A POSLA , domačinski , SAČUVATI DUH i VERU STARE SRBIJE ,DUŠU, DOBROTU , LJUBAV, VERU … -OTERATI ONE KOJI SU ŠTETOČINE, ZLOČINCI, NELJUDI, -da DIVLJI CRNOGORCI oterali STAROSEDEOCE SRBIJE , SE RAZŠIRILI I PIJU KRV DOMAČINIMA , PIJU LI PIJU , PA I ŠENLIUČE , ZLOČINE ČINE DOMAČINU -ODLUČNO “ s a GOVNANOM MOTKOM OTERATI TAKVE uljeze u SRBIJI =KOMUNJARE i „TITOVČIĆE“(tako je govorio mo pokojni j deda MILAN , Silunac “ CRNOGORSKE ULJEZE“ „KO I „OSTALE“ „TITOVČIĆE“ OD MA GDE BILI , DA SRBIJA VRATI SVOJU DUŠU DRUGAR!

Napišite komentar