U trendu

AP: Uključivanje Rusije u sukob Srbije i Kosova iskomplikovalo bi napore EU

Američka novinska agencija AP je večeras prokomentarisala da bi „uključivanje Rusije u sukob Srbije i Kosova moglo da iskomplikuje napore pod pokroviteljstvom EU da se nađe mirno rešenje, i izazvalo zastoj za postizanje proglašenog cilja obe zemlje – članstva (u EU)“.

Kosovo i Srbija, piše AP, „moraju normalizovati odnose da bi se pridružili EU“.

„Iako Srbija formalno traži članstvo u EU, u poslednje vreme razvija bliske političke i vojne veze s Rusijom“, piše agencija u tekstu o današnjem telefonskom razgovoru predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

„Predsednik Srbije tražio je od ruskog predsednika… savet kako da se suprotstavi kosovskom ‘nasilju i agresiji’ na Srbe što bi moglo da iskomplikuje pokušaje Zapada da se nađe mirno rešenje krize na Balkanu“, piše AP.

Kancelarija Aleksandra Vučića je saopštila, piše AP, da je Vučić „tražio Putinov savet ‘jer je potpuno jasno da (kosovski) Albanci imaju široku podršku brojnih zapadnih država za jednostrano proglašenje nezavisnosti’ “ pre deset godina.

U tom saopštenju „nije navedeno da li je Putin ponudio konkretne smernice“, ali je, navodi AP, „Vučić potom rekao jednoj srpskoj televiziji da je on zaključio da Srbija može računati na ‘potpunu i ključnu pomoć Ruske Federacije’ „.

S druge strane, piše AP, „Kremlj je saopštio da su Putin i predsednik Srbije razgovarali o pitanju Kosova ‘u kontekstu provokativne akcije vlasti u Prištini’ protiv Marka Đurića, šefa kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, koji je nakratko uhapšen i proteran u ponedeljak posle intervencije kosovske policije“.

Trupe NATO su stacionirane na Kosovu od 1999. godine, kada je ta „alijansa intervenisala radi zaustavljanje srpskog napada na albanske separatiste“, te bi sada „vojno angažovanje Srba na Kosovu stvorilo veliku krizu sa Zapadom, posebno ako postoji indirektna podrška Rusije“, piše AP.

Američka agencija navodi da „dok Rusija podržava zahteve Srbije prema njenoj bivšoj pokrajini, SAD i većina zapadnih država priznale su nezavisnost Kosova. Rusija pokušava da svoj uticaj na Balkanu proširi uglavnom preko svog tradicionalnog slovenskog saveznika, Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.