U trendu

Apaturaj: Stabilnost regiona još nije obezbeđena

BEOGRAD – Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Džejms Apaturaj izjavio je danas da stabilnost Zapadnog Balkana još nije obezbeđena, da postoje izazovi i trenja i da NATO u tom smislu želi da pomogne.

„Region nije dvorište, ovo je jedna od soba našeg zajedničkog evropskog doma i želimo da doprinesemo bezbednosti“, rekao je Apaturaj na 6. NATO nedelji u Beogradu.

On je naveo da je Zapadni Balkan oduvek bio region od strateškog značaja, da je politički značaj regiona porastao poslednjih godina, te da NATO želi da doda dodatnu energiju i podsticaj da bi zemlje regiona ostvarile svoje ciljeve, kakvi god da su.

„Neke zemlje žele da uđu u NATO, mi to podržavamo, neke ne žele. Srbija je jedna od njih, to poštujemo, ali želimo više praktične saradnje i više političkog dijaloga i razumevanja i zato ulažemo u to“, rekao je Apaturaj.

On je istakao da NATO ne nameće ništa što bi bilo komplikacija njihovim partnerima.

„Mi ne namećemo zahtev da se bira istok i zapad, Rusija ili NATO, poštujemo neutralnost Srbije i srpski nesvrstani stav“, rekao je Apaturaj i dodao da NATO ima i druge nesvrstane partnere, poput Švedske i Finske, kao i Jermenije.

Iz ugla NATO, Rusija, međutim, spovodi ozbiljan i stalni proces za destabilizaciju atlantske bezbednosti, kaže Apaturaj.

Od velikih vojnih vežbi, invazije Ukrajine i aneksije Krima, ruskih trupa i u Gruziji i Moldaviji, trovanja političkih protivnika, sajber i internet napada, te grubog narušavanja sporazuma o kontroli naoružanja, naveo je on.

„Imamo veliku listu problema sa Rusijom sada. To takođe komplikuje situaciju za naše saveznike, posebno u Baltičkoj i Crnomorskoj oblasti i na Zapadnom Balkanu“, rekao je Apaturaj.

Apaturaj je na pitanje da li NATO u svojim operacijama angažuje vojske zemalja koje nisu članice UN, odnosno da li će u nekom momentu „nastajuća vojska“ na Kosovu biti saveznik NATO u operacijama, rekao da je kao portparol alijanse naučio da ne treba da odgovara na pitanja koja počinju sa „šta bi bilo“ i istakao da NATO posmatra dešavanja na Kosovu.

Govoreći o ulasku Makedonije u alijansu, Apaturaj je rekao da su u u toj organizaciji svi saglasni da je sada izuzetna prilika za tu zemlju i da je na Makedoniji da odluči šta će se desiti sa pitanjem imena, što je uslov posle kojeg može da se ide napred, odnosno da im se ponudi poziv.

Kaže da je referendum o imenu bio ohrabrujući i da se nada najboljem uspehu, ističući da u zemlji postoji konsenzus i da je aktuelna vlada napravila džinovske korake.

Apaturaj je rekao da se svetsko bezbednosno okruženje dosta promenilo u prethodnom periodu i da su se mnoge strateške pretpostavke NATO od pre 10 ili 20 godina promenile.

Kaže da Kina postaje jača, ali da je NATO ne doživljava kao pretnju, ističe rizike u sajber prostoru, kao i hibridne izazove, te navodi da je veliki problem i narušena kontrola naoružanja.

Apaturaj je istakao i da NATO podržava jaču EU, kako bi unija doprinela međunarodnoj bezbednosti.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike