ARD: Zašto Vučića vole i Merkelova i Putin

Premijer Srbije Aleksandar Vučić važi za favorita na predsedničkim izborima koji se održavaju u nedelju, a podršku su mu dali i nemačka kancelarka Angela Merkel, nekadašnji kancelar Gerhard Šreder i predsednik Rusije Vladimir Putin, ističe nemačka državna televizija ARD.

U pirlogu ARD u centralnoj informativnoj emisiji ukazuje se da je, među govornicima na jednom od predizbornih mitinga podrške Vučiću bio i bivši šef nemačke vlade Šreder, koji je istakao da EU zna da se Vučić zalaže za pomirenje u regionu, kao i da nema boljeg za mesto predsednika Srbije od njega.

Deset dana ranije Vučića je, za proevropski kurs, pohvalila kancelarka Merkel.

Prilikom posete Vučića Berlinu Merkelova je, prenosi ARD, istakla da je EU otvorila nova poglavlja sa Srbijom u pristupnim pregovorima i da to pokazuje da reforme napreduju, kao i da one odgovaraju standardima koje su postavile članice EU, što je veliki uspeh, navodi nemačka televizija.

Nedavno se Vučić vratio iz posete Moskvi, gde je i ruski predsednik Vladimir Putin poželeo Vučiću puno uspeha na izborima, a pored toga je „zapečaćena“ isporuka ruskih Mig-ova za Srbiju, podseća ARD.

Merkel i Putin za Vučića – da li je to neki čudni savez, pita ARD i citira odgovor direktora Beogradskog centra za bezbednosne studije Miloša Popovića da nije:

„Sve zemlje žele pre svega stabilnost“, kaže Popović i objašnjava da je za Nemačku važno da Srbija ostane na putu u EU, da dalje kontroliše balkansku migrantsku rutu i da se dalje zalaže za dogovor sa Kosovom.

Rusija je, kako je dodao, takođe suštinski zainteresovana za stabilnost srpske vlade, iako Moskva, istovremeno, na Balkanu, pa i u Srbiji podržava desničarsko- nacionalne, delimično i desničarsko- radikalne snage.

„Ali, zvanično, Putin naglašava svoj interes za stabilnošću Srbije“, kaže Popović za ARD.

ARD prenosi da, prema najnovijih istraživanjima, Vučić može, u nedelju, osvojiti između 53 i 57 odsto glasova.

Čak i ako bude dobio ispod 50 odsto i morao da uđe u drugi krug, čini se da je njegova pobeda sigurna, naglašava ARD.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike