Arsić i Bregu: Očekuje se nastavak dobre saradnje

BEOGRAD – Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić danas je, u razgovoru sa generalnom sekretarkom Regionalnog saveta za saradnju (RČ) Majlindom Bregu, izrazio je danas očekivanje da će dobra saradnja srpskog parlamenta i RČ, u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, biti nastavljena i ubuduće.

On je istakao da Vlada i Narodna skupština potvrđuju privrženost Republike Srbije izgradnji demokratskog društva, zasnovanog na vladavini prava, poštovanju ljudskih i manjinskih prava, principima tržišne ekonomije i izgradnji državnih institucija u skladu sa kriterijumima za pristupanje EU.

Arsić je naglasio da je strateško opredeljenje Republike Srbije pridruživanje Evropskoj uniji i dodao da u Narodnoj skupštini postoji većinska podrška tom pitanju, saopštila je skupštinsko Odeljenje za odnose s javnošću.

On je upoznao Breguovu sa sprovedenim aktivnostima Narodne skupštine u procesu pristupanja Evropskoj uniji i istakao značaj saradnje sa civilnim društvom, stručnom javnošću kroz Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, koji koordinira Evropski pokret u Srbiji.

Nacionalni konvent okuplja preko 700 nevladinih organizacije sa teritorije Srbije, koje pokrivaju sve oblasti koje su predmet pregovora i od izuzetne je važnosti za sam ovaj proces.

Majlinda Bregu je zahvalila na iscrpnom izveštaju i navela da se ona poslednjih godina, kao predsednik Odbora za evropske integracije u albanskom parlamentu bavila pitanjima Zapadnog Balkana i da su problemi sa kojima se suočavuju parlamenti Zapadnog Balkana pođednaki.

Sagovornici su razgovarali o predstojećoj konferencija na temu „Digitalne tehnogogije“, koja će se održati u aprilu ove godine, čiji će domaćin biti Beograd.

Na konferenciji će učešće uzeti premijeri i ministri spoljnih poslova zemalja u regionu.

Takođe, sagovornici su razgovarali o predlozima za veću mobilnost i povezivanje u regionu, kroz ukidanje rominga i priznavanje diploma.

Arsić je Majlindi Bregu, u ime predsednice Narodne skupštine i u svoje lično ime, čestitao na izboru za generalnog sekretara RČ.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike