najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Asad za Politiku: SAD i njihovi saveznici krivi za propast primirja u Siriji

Predsednik Sirije Bašar el Asad izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za beogradski list “Politika” da su za propast poslednjeg primirja u Siriji krivi SAD i njihovi saveznici, koji, kako je istakao, primirja koriste kako bi pomogli teroristima.

“Zapad, prevashodno SAD, uvek traže primirje samo kada su teroristi u lošoj poziciji, a ne civili. Pokušavaju da koriste ta primirje kako bi pomogi teroristima, dostavili im logističku pomoć, oružje i novac, sve sa ciljem da ojačaju i ponovo počnu napade. Za SAD i njihove saveznice, teroristi i terorizam predstavljaju kartu kojom žele da igraju u sirijskoj areni, a ne vrednost. Zato ne samo za ovo primirje već za svaki pokušaj u vezi s primirjem, za svaki neuspeh, SAD su krive”, rekao je Asad.

On je takodje ocenio da SAD nisu protiv terorista, već da ih podržavaju i tako vode “rat iznurivanjem” protiv Sirije, Irana i Rusije i optužio Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku da podržavaju terorizam u njegovoj zemlji.

Asad je naveo da su teroristi u Siriju došli preko Turske i uz direktnu pomoć turske vlade, koja im je, kako je rekao, pomogla i novčano i oružano i dodao da se dronovima “američke koalicije” moglo videti kako Islamska država odnosi sirijsku naftu kamionima u Tursku.

Prema njegovim rečima, Islamska država počela je da slabi kada je Rusija napala njene konvoje sa “otetom sirijskom naftom”, a Zapad je, kako je rekao, dao zeleno svetlo Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Kataru, koje je nazvao “igračkama SAD”.

Asad je u intervjuu “Politici” rekao i da u njegovoj zemlji dobro znaju da je Srbija ranije prošla kroz sve što prolazi Sirija, navodeći kao primere medijsku satanizaciju, podsticanje verskih sukoba, ekonomske sankcije, bombe i na kraju otimanje teritorije.

“Posle kurtoaznih reči na početku razgovora, predsednik Asad me je podsetio na dugogodišnje prijateljstvo njegovog oca (bivšeg predsednika Sirije Hafeza el Asada) s maršalom Titom, na prijateljstvo naroda Sirije i Jugoslavije, a sada na prijateljstvo naroda Sirije i Srbije”, naveo je autor intervjua Miroslav Lazanski.

Asad je takodje podsetio da je Turska još pre rata u Siriji želela da iskoristi svoj uticaj u korist Kosova i Metohije, ali da je Sirija to odbila, iako je u to vreme sa Ankarom bila u dobrim odnosima.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike