najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Asocijacija opština sa srpskom većinom će biti formirana

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da će Asocijacija-Zajednica opština sa srpskom većinom biti formirana, da će primedbe iznete u presudi Ustavnog suda biti poštovane prilikom izrade Statuta te zajednice i da o tome neče biti novih pregovora.

„To što je rekao Ustavni sud se odnosi na Statut (Asocijacije-Zajednice), pošto je Ustavni sud rekao da se Asocijacija može formirati. Nema nikakve sumnje da se Asocijacija treba formirati i da to treba da bude u skladu sa Evropskom poveljom lokalne samouprave i da treba imati u vidu sve odredbe Ustava Kosova. U procesu izrade Statusa obratićemo pažnju da sve bude u skladu sa Ustavom. Neće biti dijaloga ili ponovnih pregovora oko Sporazuma“, rekao je Mustafa

Upitan da protumači stav opozicije da su Vlada i premijer potpisali sporazum koji je u suprotnosti sa ustavom i zahtev opozicija da se održe vanredni izbori, kosovski premijer je rekao da novih izbora neće biti do 2018. godine.

„Izbora neće biti do 2018. godine i Sporazum nije u suprotnosti sa Ustavom. Ustavni sud je konstatovao da neke tačke sporazuma nisu u punoj saglasnosti sa duhom Ustava i mi čemo to imati u vidu u narednim koracima formiranja Asocijacije, kako bi sve bilo u skladu sa Ustavom“, rekao je Mustafa.

On je ocenio da sporazum o Zajednici srpskih opština nije pravni akt, več je to statut te zajednice i dodao da će u izradi statuta imati u vidu sve sugestije Ustavnog suda.

Kosovski premijer je rekao da će poštovati koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom Kosova i da će Hašim Tači biti izabran za predsednika Kosova.

„Ima glasova protiv, ali je to ograničeni broj poslanika iz poslaničke grupe DSK, međutim oni ne dovode u pitanje izbor gospodina Tačija za predsednika Kosova“, kazao je Mustafa.

Kosovski premijer je ocenio da je koalicija između DPK i DSK održiva, da je bilo manjih nesuglasica ali da nije bilo ozbiljnih neslaganja koje mogu da štete koaliciji ili da dovedu do njenog prekida.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike