U trendu

Bajić: Suzana Kujundžić Ostojić zloupotrebila položaj predsednice Bunjevačkog nacionalnog …

 Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca (SBB), Mirko Bajić, optužio je danas predsednicu Bunjevačkog nacionalnog saveta, Suzanu Kujundžić Ostojić, da je zloupotrebila položaj nakon što je medijima prosledila saopštenje za javnost u vezi sa imenovanjem Tomislava Žigmanova na mesto ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

„Nacionalni savet po Statutu i Poslovniku donosi odluke i zaključke, a ne saopštenja. Saopštenje javnosti može se dati o tome koja je odluka doneta i kako glasi odluka ili zaključak koji je Savet većinom glasova doneo. Nikakvu odluku ili zaključak o imenovanju ministra Žigmanova savet nije doneo. Predlog zaključka koji je dala grupa od sedam članova ovog Saveta nije ni stavljena na glasanje, što se iz zapisnika vidi, niti je o tome donesena bilo kakva odluka“, istakao je Bajić u saopštenju ove stranke.

Dodaje da se predlog zaključka koji je dala grupa od sedam članova, a koji nije stavljen na odlučivanje, razlikuje se od saopštenja Kujundžić Ostojić u jednom pasusu.

„Polaganjom zakletve, ministar Žigmanov priznao je Ustav i zakone Srbije. Od ministra Žigmanova zahtevamo da se odrekne stavova DSHV-a i da javno izjavi da je bunjevački jezik maternji jezik Bunjevaca, a ne nakaradni jezički monstrum’ kako je u medijima izneo, i da jasno i nedvosmisleno izjavi da su Bunjevci ravnopravna nacionalna manjina u Srbiji, a ne subetnički identitet Hrvata“.

Kujundžić Ostojić, navodi se dalje, „veruje da će ubuduće Tomislav Žigmanov, da se žargonski izrazimo, ‘voleti Bunjevce’ bez obzira šta je činio i izjavljivao i kakve stavove zastupa, a grupa članova Saveta zahteva da se Tomislav Žigmanov odrekne stavova DSHV čiji je i dalje predsednik i u čijem programu stoji da će, citiramo, ‘i na svaki drugi način pred državnim i drugim tijelima zastupati stajalište kako je bunjevački identitet zapravo samo jedan hrvatski subetnički identitet'“.

Bajić napominje da je Suzana Kujundžić Ostojić mogla dati saopštenje „samo u svoje ime i u ime onih koji je podržavaju, ali ne i u ime nacionalnog saveta na čijem čelu se nalazi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.