BBC: Uoči Prajda, nezadovoljstvo pojedinih LGBT aktivista

BEOGRAD – Uoči početka današnje Parade ponosa u Beogradu, Bi-Bi-Si navodi da je grupa LGBT aktivista razočarana sporim tempom reformi i da je pokrenula kampanju pod sloganom „Reci ne“, s ciljem da spreči političare da prisustvuju šetnji jer veruje da su oni učinili malo za jačanje prava LGBT zajednice.

Britanski medijski javni servis napominje da je premijerka Srbije Ana Brnabić u fokusu kampanje te grupe aktivista i poziva se na ocenu organizacije GLIC, koja stoji iza kampanje „Reci ne“, da je premijerkin „rad na osnaživanju LGBT prava razočaravajući“.

Bi-Bi-Si Serbian navodi da je Brnabićeva, u obraćanju na Paradi ponosa 2017, rekla da će prava LGBT zajednice doći na red tek pošto se reše važni problemi kao što su inflacija, penzije i životni standard.

Predsednik GLIC-a Predrag Azdejković rekao je britanskom servisu da je ta izjava premijerke Brnabić „skandalozna“.

„Oni kažu: ‘Imate gej premijerku, dve parade, trebalo bi da budete zadovoljni’. Ali, sve je to izmišljotina“, kazao je Azdejković.

Bi-Bi-Si podseća da je, nezadovoljan naporima drugih gej aktivista, Azdejković u junu organizovao svoju Paradu ponosa, s ciljem da „gej šetnju vrati običnim ljudima, daleko od političara“.

U Beogradu se danas održava Parada ponosa 2018, čiji organizator Goran Miletić smatra da je imati šefa vlade u prvim redovima način da se LGBT zajednici pokaže da se zemlja menja, zaključuje se u tekstu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike