U trendu

Begović: Miloševićeva predaja Hagu bila je razumna i neizbežna

Profesor Boris Begović, nekadašnji savetnik potpredsednika Savezne vlade Miroljuba Labusa, rekao je da su pregovori o integraciji zemlje u medjunarodnu finansijsku zajednicu „u potpunosti“ bili uslovljeni hapšenjem nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i njegovim izručenjem Hagu.

„Pri tome za drugu stranu, za medjunarodnu zajednicu, oličenu pre svega u SAD, hapšenje Miloševića nije bilo ništa osim koraka ka njegovom izručenju. Tako nešto nije bilo neočekivano. Onog trenutka kada je podignuta optužnica, mislim da je svima trebalo da bude jasno da se nijedna američka administracija neće smiriti dok se on ne nadje pred haškim sudom“, rekao je Begović za „Nedeljnik“.

Begović, koji je učestvovao u pregovorima o punoj integraciji zemlje u medjunarodnu finansijsku zajednicu, rekao je da su njegovi „sagovornici iz Vašingtona i drugih zapadnih zemalja, bili veoma jasni“.

„Njihova nedvosmislena poruka je bila da potpune integracije zemlje u medjunarodnu finansijsku zajednicu, a naročito željenog nivoa otpisa stranog državnog duga i uspeha donatorske konferencije, neće biti ukoliko se Milošević ne izruči Haškom tribunalu. A pominjane su i nove sankcije, u finansijskog sferi, zbog ‘neizvršenja medjunarodnih obaveza’, čije su konture već počele da se naziru. A američka adminstracija je imala sve potrebne poluge da ostvari svoje pretnje. Ili obećanja, u suprotnom slučaju“, rekao je Begović.

On je potvrdno odgovorio na pitanje da li je Milošević prodat Hagu.

„Mada bih lično radije upotrebio reč razmena, budući da je reč o kupoprodajnom odnosu. Razmena je nešto što je uobičajeno za racionalne ljude i države koje vode razboriti ljudi“, rekao je Begović.

Kako je naveo, „ne samo da je ‘prodat’, namerno upotrebljavam reč iz pitanja, nego smatram da je dobro to što je prodat“.

„Da li su uslovi te razmene pravični? Ako nisu, i dalje su bili uslovi, koje je nametao onaj koji je to mogao, a Srbija na njih nije mogla da utiče. Bili su egzogeni, što bi rekli ekonomisti“, naveo je Begović, koji je u intervjuu detaljno govorio o ogromnim posledicama da Milošević nije izručen Hagu.

Begović je rekao i da „neki smatraju da je Miloševićevo izručenje ravno izdaji“.

„Ne bih da to komentarišem. Nego, kad smo već kod te razlike, nije Slobodan Milošević prodao Srpsku Krajinu, nego ju je izdao“, naglasio je Begović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar