U trendu

Bela Crkva nije imala ugovor sa privatnim obezbedjenjem

Agencija za obezbedjenje Fokus protekt, koja je pojedinim odbornicima u petak zabranjivala da udju u zgradu opštine Bela Crkva, nije imala ugovor o angažovanju s tom opštinom, saopštio je danas načelnik opštinske uprave Tomislav Dmitrović.

„Kod načelnika Opštinske uprave u Beloj Crkvi ne postoji nikakav ugovor o angažovanju agencije za obezbedjenje Fokus protekt koja je obezbedjivala zgradu opštine Bela Crkva u petak, 15. januara“, navodi se u dopisu koji je dostavio Dmitrović, a prosledila DS.

Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine Sandra Ristić kazala je da je to nedvosmislen dokaz da nije bilo reči ni o kakvom obezbedjenju, već o „nasilnicima i batinašima“.

Ona je za agenciju Beta rekla i da je to dokaz da ministar policije i potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović nije govorio istinu kada je rekao da su na sednicu Skupštine opštine Bela Crkva „naprednjaci“ doveli samo svoje odbornike, a ne „batinaše“.

„Ovo nije pitanje politike niti promene vlasti, već nasilja, zbog čega svi treba da se plašimo za našu decu“, kazala je Sandra Ristić.

Načelnik Opštinske uprave Tomislav Dmitrović danas je formirao tročlanu komisiju koja je imala zadatak da s bravarom obije zaključani kabinet predsednika opštine, kako bi postavila novu bravu i omogućila novoizabranom predsedniku opštine Darku Bogosavljeviću da udje u kabinet, što se i dogodilo.

Komisija je imala zadatak i da popiše privatne stvari smenjenog predsednika opštine, što je takodje učinjeno.

Sandra Ristić je ranije danas najavila da će odbornici koji iz protesta već tri noći spavaju u sali lokalnog parlamenta večeras stupiti u štrajk gladju, ukoliko ne dobiju odgovor od nadležnog ministarstva na prigovore koje su uložili na, kako tvrde, nelegalnu smenu lokalne vlasti u tom mestu.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je juče da njeno ministarstvo utvrdjuje i štiti zakonitost rada skupštine i dodala da je to u slučaju Bele Crkve ključno pitanje.

„Potrebno je uspostaviti narušenu stabilnost i što pre se posvetiti javnim poslovima u interesu svih gradjana“, kazala je Kori Udovički.Odbornici koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) i Jedinstvene Srbije (JS) smenili su u petak na vanrednoj sednici opštinsko rukovodstvo u Beloj Crkvi i imenovali Darka Bogosavljevića iz SNS za novog predsednika opštine.

Sednica je održana u zgradi Kulturno-prosvetnog centra, a odbornici DS i LSV joj nisu prisustvovali.Vojvodjanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da će, zbog situacije u Beloj Crkvi, tražiti od medjunarodne zajednice da zaštiti gradjane Vojvodine.

Povezane vesti:

Ministarstvo traži hitan izveštaj iz Bele Crkve

Upravni sud nadležan za sporove oko izbora funkcionera

Odbornici prespavali u sali Skupštine Bele Crkve

Smenjena vlast u Beloj Crkvi, DS i LSV ne priznaju sednicu

SNS krši zakone i Ustav

Bačen suzavac na odbornike u Beloj Crkvi

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.