U trendu

Beograd sprovodi obaveze, Priština ne

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ocenio je danas da bi sprovodjenje Briselskog sporazuma bilo neupredivo bolje kada bi se pregovarački tim Prištine uzdržao da svaki put upre prstom u drugu stranu, i kada bi počeo da sprovodi obaveze iz tog sporazuma.

O izjavi generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da sprovodjenje sporazuma Beograda i Prištine „nije značajno napredovalo“, za šta dve strane optužuju jedna drugu, Djurić je rekao da Beograd sprovodi svoje obaveze, ali da Priština to ne čini.

„Ako pogledate našu gomilu obaveza koje smo do sada sproveli i ono što je preostalo, a priznajem da je nešto malo ostalo da se sprovede, i ako pogledate gomilu obaveza koje je Priština imala da spovede, a koja je skoro nenačeta, onda ćete videti koja strana u dobroj meri ispunjava obaveze“, rekao je Djurić novinarima u Beogradu.

On je izrazio žaljenje što je tako, jer, dok se ne reši pitanje imovine i komunikacije institucija, teško da će moći da se popravi nezaposlenost koja je na Kosovu oko 60 odsto.

U najnovijem tromesečnom izveštaju o Unmiku koji će biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN u četvrtak, 25. avgusta, Ban Ki Mun je u subotu ocenio da sprovodjenje sporazuma Beograda i Prištine „nije značajno napredovalo“, za šta dve strane optužuju jedna drugu i ponovio da je zabrinut jer se „zbog strančarenja“ zanemaruju dugoročno prioritetni ciljevi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar