U trendu

Beograd uručio Zagrebu još dve note – zbog Glavaša i Barešića

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas dve protestne note ambasadi Hrvatske u Beogradu  –  zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu osudjenom za zločin nad srpskim civilima tokom rata u Hrvatskoj i podizanja spomenika ustaškom teroristi Miru Barešiću.

Povodom ukidanja prvostepene osudjujuće presude za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, izrečene protiv Branimira Glavaša, Ministarstvo je izrazilo oštar protest uz ocenu da je „odluka Vrhovnog suda neobjašnjiva kako sa pravne, tako i sa moralne tačke, kao i da je uperena direktno protiv srpskog naroda“.

Posledice presude dodatno otežavaju i komplikuju situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo smatra da ukidanje presude protiv Glavaša predstavlja jasnu poltiku Hrvatske koja rehabilituje ne samo fašističku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata. Ovakvo postupanje hrvatskog pravosudja šalje poruku da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju i dodaje da je „takva politika Hrvatske dovela i do povećanog broja incidenata na etničkoj osnovi protiv pripadnika srpskog naroda“.

Ministarstvo spoljnih poslova očekuje od pravosudnih organa Hrvatske da u ponovljenom postupku i uz postojeće dokaze na osnovu kojih je Branimir Glavaš osudjen u prvom stepenu, postupi na osnovu pravnih propisa Hrvatske uvažavajući činjenicu da posledice ovakve i sličnih presuda mogu značajno narušiti bilateralne odnose sa Srbijom, kao i dodatno pogoršati status Srba u Hrvatskoj.

Povodom otkrivanja spomenika Miru Barešiću u Dragama, Ministarstvo je izrazilo oštar protest uz ocenu da je „podizanje spomenika teroristi osudjenom za mučko ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića neprimeren i necivilizacijski akt koji u modernoj Evropi nema presedana“.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje da se Vlada Hrvatske nedvosmisleno ogradi od veličanja osudjenog teroriste i ubice ambasadora Rolovića i time jasno stavi do znanja da ne podržava terorizam koji se u sadašnjem vremenu ponovo dešava, sejući nedužne žrtve.Takodje, Republika Srbija očekuje da se taj sramni spomenik ukloni, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je otpravnik poslova hrvatske ambasade u Beogradu Stjepan Glas odbio da primi dve note koje je Ministarstvo dostavilo redovnim putem „čime je formalno uručenje izvršeno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.