U trendu

Bez odgovora na inicijativu Nove stranke da se zabrani pokret Nacionalni srpski front

Nova stranka podnela je inicijativu republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac da se zabrani pokret Nacionalni srpski front koji propagira rasnu, versku i nacionalnu mržnju i poziva na oružanu pobunu, ali do danas nije stigao bilo kakav odgovor, rekla je danas predsednica Saveta Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić.

Rakić Vodinelić je kazala da je inicijativa podneta 5. decembra. U ranijem saopštenju Nove stranke tim povodom navode se i izjave sa javne tribini NSF-a kojima se, kako ocenjuju predlagači inicijative, poziva „na oružani obračun sa migrantima u Srbiji“.

„Nova stranka je preduzela odredjene pravne korake. Mi smo podneli jednu inicijativu a potpisnici te inicijative su poslanici Marinika Tepić i Zoran Živković. Obratili smo se republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac s zahtevom da podnese predlog Ustavnom sudu Srbije za zabranu pokreta Nacionalni srpski front“, kazala je ona na današnjoj konferenciji za novinare Nove stranke u Beogradu.

Vesna Rakić Vodinelić kazala je da su veoma aktivni u toj organizaciji i na raznim sajtovima ne samo Nacionalnog srpskog fronta Goran Davidović (član Srpskog nacionalnog stroja) i Miša Vacić. Marinika Tepić ranije je zatražila policijsku zaštitu zbog objava Vacića na društenim mrežama.  

Vesna Rakić Vodinelić je navela da je pokret NSF upisan u registar i dodala da su se na osnovu dosadašnje prakse Ustavnog suda stekli uslovi za zabranu te organizacije.

„Ponudili smo dokaze o delovanju Nacionalnog srpskog fronta koje je protivno Ustavu Srbije. Zatražili smo od republičke javne tužiteljke da ona prikupi nove dokaze…“, kazala je Rakić Vodinelić.

Ona je kazala da republička javna tužiteljka „neopravdano dugo ćuti“.

Rakić Vodinelić je podsetila i da je Marinika Tepić zbog verbalnih pretnji podnela krivičnu prijavu protiv Tomislava Lovrekovića, koji je potom bio zadržan u policiji, a onda pušten, iako, kako je ocenila, postoji opasnost da delo ponovi.

„Nismo obavešteni ni mi, ni Marinika Tepić šta je bilo sa njenom krivičnom prijavom protiv Miše Vacića“, kazala je ona.

Na konferenciji za novinare povodom Dana ljudskih prava zamenik predsednika Nove stranke Aleksandar Stanković rekao je da danas kao ni predhodnih dana u Srbiji nije dobar dan za ljudska prava.

On je kazao da u Srbiji „postoji Bermudski trougao“ u kome se gube pravda, zakoni i poštovanje Ustava.

„Taj Bermudski trougao čine delovi policije, tužilaštva i sudstva“, kazao je Stanković i dodao da Nova stranka opravdano sumnja da se sa namerom neki ljudi postavljaju da vode pojedine slučajeve.

On je kazao da lokalni političari opozicionih stranaka, njihove porodice, studenti pojedinih fakulteta ali i poslanici Skupštine Srbije očigledno ne uživaju ista prava kao neki drugi gradjani koji su članovi odredjenih stranaka i interesnih grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar