U trendu

Biber i Cifakis: Promena granica kao rešenje problema Beograda i Prištine nije poželjno

Promena granica kao rešenje problema Beograda i Prištine nije realno, niti poželjno rešenje, smatraju profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber i profesor Nikolaos Cifakis sa Univerziteta Peloponeza, članovi Savetodavne grupe Balkan u Evropi (Balkan in Europe Policy Advisory Group – BiEPAG).

Portal Juropian Vestern Balkans (European Western Balkans) prenosi da su Biber i Cifakis na konferenciji te savetodavne grupe „Globalni akteri na Zapadnom Balkanu“ u Beogradu rekli da je izlaz iz kosovskog problema u sporazumu koji će Srbima garantovati mnogo više prava i maksimalnu zaštitu njihovog identiteta, spomenika i verskih objekata, a Beogradu i Prištini evropsku perspektivu.

Cifakis je novinarima na konferenciji rekao da bi promena granica ili razgraničenje kreiralo nove probleme ne samo na Kosovu, već pre svega u Bosni i Hercegovini.

Biber smatra da je do problema u dijalogu Beograda i Prištine došlo zbog nesaglasnosti oko rešenja odnosa Srbije i Kosova, medju kojima je i ideja o razgraničenju, ali i nesporazuma velikih sila oko tog pitanja, prenosi EWB.

Biber ocenjuje da je proces pregovora korak po korak na svakih nekoliko meseci neuspešan, da ne vodi rezultatu i da je potrebna ozbiljna konferencija, kao i da se u proces uključe i druge sile.

„Teško je stići do rezultata samo uz pomoć EU. U proces moraju biti uključene zemlje članice EU, i SAD neformalno, jer bi formalno i druge zemlje tražile mesto za stolom, poput Rusije“, rekao je Biber.

On je rekao da se i do sada videlo da su pregovori u regionu uspešni jedino ako postoji saradnja izmedju EU i SAD.

Biber je rekao da je jedini izlaz iz rešenja jačanje evropske perspektive i da EU nije sada spremna za to ali jeste na neki srednji rok ili dugoročno.

Ukazao je i da to ne znači da kada bi se Kosovo i Srbija danas dogovorili da bi odmah usledilo članstvo jer ima drugih problema kao što je vladavina prava, demokratija.

„Promena granica nije realno, ni poželjno (rešenje), ne samo za Kosovo, ali ni zamrznuti konflikt, jer će podići tenzije, a svakodnevno čitamo o mogućem ratu, što je jako nezdravo za društvo“, kazao je Biber.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.