U trendu

Bilčik: Posrednici EP spremni da posreduju u dijalogu vlasti i opozicije

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da su članovi zakonodavnog tela EU spremni da već sutra počnu da posreduju u dijalogu srpske vlasti i opozicije.

„Bili smo spremni već prošle godine, spremni smo da počnemo saradnju s novom Vladom, poslali smo dopis predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću. Spremni smo da saradjujemo s Narodnom skupštinom već nekoliko nedelja, možemo da počnemo bilo kog dana, već sutra“, rekao je Bilčik televiziji N1.

On je kazao da je neophodno „odmah početi s poslom“ kako bi neki rezultati bili postignuti pre izbora u aprilu 2022. godine.

„Imali smo već veoma važne razgovore predsedavajućeg Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvida Mekalistera i predsednika Skupštine Ivice Dačića i oni su se dogovorili da se ponovo nadju nakon Božića, u januaru. Nadam se da će do tog sastanka doći što pre, u narednih nekoliko dana“, naveo je Bilčik.

Na pitanje o formatu dijaloga, Bilčik je rekao kaže da su predstavnici EP pozvani da olakšaju dijalog medju političkim snagama u Srbiji.

„Time predsedava predsednik Skupštine. To je nešto što se desilo u toku prošlog mandata Skupštine, kada nas je (tadašnja predsednica Skupštine) Maja Gojković pozvala da pomognemo dijalogu medju političkim akterima“, kazao je izvestilac EP.

On je naveo da treba pronaći „jednako kompatibilno predstavništvo proevropskih političkih snaga koje nisu u Skupštini, koje nisu učestvovale na izborima, ali žele da učestvuju u srpskoj politici“.

„Nadam se da žele da prekinu bojkot institucija Srbije i učestvuju na sledećim izborima, da dobijemo jasnu obavezanost da će svi učestvovati u toj političkoj utakmici“, dodao je Bilčik.

On je rekao da je bilo napretka u prvoj fazi dijaloga, a kao pitanje koje se ozbiljno razmatralo naveo je slobodu medija.

„Kada pričamo o ulozi Regulatornog tela za elektronske medije, to je jedna od ključnih institucija koje smo posmatrali u toku prve faze, uspeli smo da ostvarimo neka unapredjenja, neke promene u radu REM-a. Videćemo kako će to funkcionisati u praksi, kakva će biti uloga REM-a pred izbore, mislim da tu ima još dosta prostora za unapredjenja“, kazao je Bilčik.

Naveo je da je „medijska sloboda ključna“.

„Pretnje novinarima nisu prihvatljive, treba da posmatramo na koji način možemo da unapredimo uslove za rad novinara. Bilo koja pretnja novinarima je nešto što predstavlja izuzetno ozbiljno pitanje i treba to da pratimo s velikom pažnjom“, dodao je izvestilac EP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.