BIRODI: Situacija u medijima 25 odsto gora nego 2012. godine

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) upozorio je danas javnost na trend pogoršanja izveštavanja medija koje, kako navodi, sve više karakteriše pretvaranje u sredstva promocije što za posledicu izmedju ostalog ima odsustvo zaštitet javnog interesa u medijima.

BIRODI je u saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija 3. maja, pozvao aktere u medijskom polju da se odreknu svojih uskogrudih interesa i insisitraju na ispunjavanju 24 preporuke Saveta za borbu protiv korupcije koje su i deo EU agende Srbije.

Taj biro je naveo da je analiza izveštavanja medija tokom procesa izbora za predsednika Srbije održanih 2. aprila je pokazala da se situacija u odnosu na 2012. godinu pogoršala za 25 odsto „čime je potvrdjen nalaz medjunarodnih organizacija o medijskoj regresiji u Srbiji“.

„Razlog ovakvom stanju treba tražiti odsustvu efektivne regulacije na nivou Regulatornog tela za elektornske medije (REM), medijske samoregulacije na nivou Saveta za štampu i profesionalne samoevalucije na nivou medija za koje se ni sami novinari, sindikati i novinarska udruženja nedovoljno zalažu“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da „sve to za posledicu ima i odsustvo zaštite javnog intresa u medija, tačnije mogućnosti da gradjani dobiju objektivne, pravovremene, proverive, tačne informacije, ali i stvaranje atmosfere gradjanse (auto)cenzure, jer prema istraživanju BIRODI 49 odsto gradjana podržava stav da ‘Danas u Srbiji nije pametno govoriti ono što misliš'“.

„Ovaj podatak govori da odustvo slobode u izveštavanju medija ima direktnu posledicu na nestajanje javnosti kao pretpostavke za demokratsko društvo, odnosono da građani Srbije na razne načine nesvesno finansiraju medijski mrak koji uskraćuje njihova pravo na informisanje“, naveo je BIRODI.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike