U trendu

Bitići: Očekujem da Vučić ispuni obećanje, ni porodica, ni SAD neće odustati

Brat trojice braće Bitići ubijenih u Srbiji 1999. godine, Iljir Bitići izjavio je da očekuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispuni obećanje da će ubice njegove braće biti pronadjene.

„To sam rekao i Vladi Srbije. Morate kriminalce privesti pravdi, cela ova situacija je sramna za Vladu Srbije i Srbiju… Na osnovu njegove funkcije sam spreman da mu poverujem, jer ga njegova reč obavezuje. Obećao nam je, obećao je svetu da će završiti posao i rešiti slučaj, nadajmo se da hoće“, rekao je Bitići za televiziju N1 prilikom nedavne posete Srbiji.

On je dodao da njegova porodica i SAD neće prestati da traže od Srbije da reši slučaj ubistva braće Bitići.

„Moja porodica i moja vlada neće stati, naše insistiranje neće prestati“, rekao je Bitići.

Iljir Bitići se krajem marta u Beogradu sastao sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković.

Braća Ili, Agron i Mehmet Bitići ubijeni su u julu 1999. godine u Petrovom Selu, blizu Kladova, u istočnoj Srbiji.

Oni su bili američki državljani albanskog porekla, koji su se tokom rata na Kosovu borili u redovima Oslobodilačke vojske Kosova.

Nakon završetka tog rata, oni su 26. juna 1999. godine pokušali u civilnim odelima da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova predju u Srbiju.

Uhapšeni su zbog „ilegalnog ulaska u zemlju“ (Jugoslaviju) i sutradan su prekršajno osudjeni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora.

Odobreno im je da iz pritvora izadju tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su ubijeni mecima u potiljak, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Tela su pronadjena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljcima.

U grobnicama u Petrovom Selu pronadjena su tela još 67 muškaraca i sedam žena sa Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar