U trendu

Bivši ambasador Srbije: Izraelsko priznanje Kosova ne utiče na odluke Svete Stolice

Bivši ambasador Srbije u Vatikanu Vladeta Janković izjavio je da smatra da uspostavljanje diplomatskih odnosa izmedju Izraela i Kosova neće navesti Vatikan da prizna Kosovo.

„Po mom najboljem saznanju, spoljnopolitički potezi izraelske vlade ne utiču niukoliko na spoljnopolitičke odluke Svete Stolice“, izjavio je Janković za agenciju Beta.

Vatikan je jedna od država koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Po ranijem pisanju medija, Kosovo već duže vreme pokušava da vrši pritisak da ga Vatikan prizna, i želi da ostvari veći uticaj u Vatikanu.

Izrael je dugo odbijao da prizna nezavisnost Kosova, ali su u septembru 2020. godine, na inicijativu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u Vašingtonu potpisane izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija kojima su predvidjeni uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i Kosova, i selidba Ambasade Srbije iz Tela Aviva u Jerusalim.

Izrael i Kosovo su diplomatske odnose uspostavili juče kada su dokument o tome odvojeno – na „viruelnom sastanku“, potpisali ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar spoljnih poslova Izraela Gabriel Aškenazi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.