U trendu

Bivši američki general: Balkan ove godine postaje tačka sukoba između Rusije i Zapada

Ovu godinu obeležiće intenziviranje sukoba između Zapada i Rusije za budućnost jugoistoka Evrope, ali nova američka vlada vratila je fokus SAD na to područje nakon više od decenije povlačenja, rekao je penzionisani vrhovni komandant NATO snaga Filip Bridlav.

„Ovo će biti godina rastućih sukoba između Zapada i Rusije za budućnost zapadnog Balkana“, rekao je general američkog vazduhoplovstva, a prenela Hina.

On je kazao je da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov krajem prošle godine na svom „političkom hodočašću“ ciljao na dve države koje „Moskvi omogućuju da sprovodi svoju regionalnu politiku “zavadi pa vladaj“ – Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.“

„Moskva će nastaviti da se žestoko protivi napretku BiH prema EU, a Srbija će sprovoditi svoj takozvani projekat velike Srbije po pitanju Kosova, Crne Gore i BiH“, predviđa Bridlav.

Američki general, koji novog američkog ministra odbrane Lojda Ostina zove „dobrim prijateljem“, a u prošlosti je često sarađivao s Džoom Bajdenom dok je on bio senator, pa potpredsednik SAD, tvrdi da je dobra vest što se nova američka vlada jasno postavila prema NATO i jugoistoku Evrope.

Komentarišući ubrzano vojno jačanje Srbije, Bridlav je rekao kako NATO u svom delovanju mora biti otvoreniji u vezi s događajima na Balkanu.

„Deo shvatanja problema je priznanje da on postoji i njegovo kategorizovanje. Smatram da bi bilo od velike pomoći kad bi NATO vođstvo bilo direktnije u vezi s tim pitanjima“, dodao je on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)