U trendu

Bivši šef FBI nadgleda istragu o vezama Trampa i Rusije

Ministarstvo pravde u SAD imenovalo je bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Roberta Milera za specijalnog savetnika u nadgledanju istrage o navodnoj povezanosti Rusije i predsedničke kampanje Donalda Trampa.

Miler je dobio ovlašćenja da procesuira bilo kakav zločin na koji naidje u istrazi, navodi agencija AP.

Njegovo imenovanje usledilo je u trenutku sve glasnijih poziva demokrata da se neko izvan Ministarstva pravde uključi u istragu o povezanosti Rusije i američkog predsednika. Republikanci su dugo ignorisali zahteve demokrata za nezavisnim savetnikom u istrazi.

Odluka je pokrenula pitanje potencijalne političke štete za Donalda Trampa, navodi američka agencija i dodaje da je predsednik SAD pokušao da odbaci slučaj kao „prevaru“ i „lov na veštice“.

Tramp je u pisanoj izjavi ponovo naveo da nema nikakve veze izmedju njegove kampanje i Rusije.

„Temeljna istraga će utvrditi ono što već znamo, da nije bilo tajnih dogovora izmedju moje kampanje i bilo kog stranog lica. Radujem se što će se ovo pitanje brzo završiti“, kazao je on.

Miler je imenovan na mesto direktora FBI-ja 2001. godine, a penzionisao se 2013. godine, nakon čega ga je na tom mestu nasledio Džejms Komi.

Tramp je prošle nedelje smenio direktora FBI Komija, koji vodi istragu o njegovim vezama s Rusijom. On je tražio od Komija da obustavi istragu protiv njegovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina zbog nedozvoljenih kontakata s ruskim zvaničnicima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.