U trendu

„Blagorodna Srbija“ Vučiću povodom prisajedinjenja Vojvodine

BEOGRAD – „Blagorodna Srbija“ naziv je dela čiji su autori članovi Galerije navne umetnosti iz Kovačice, a koje će pokloniti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Slikarsko platno, površine sedam kvadratnih metara, postavljeno u holu Palate Srbija od 9. novembra, trenutno oslikava petnaest ‘naivaca’ iz kovačičke Galerije, koji su se, kako kažu, trudili da različite slikarske izraze sklope u kompoziciju koja simbolizuje rađanje i plodnost Srbije.

„Blagorodna Srbija“ dočarava nekadašnji život na vojvođanskim selima kroz prikaze žetelaca u narodnoj nošnji, seoskih domaćinstava, crkava, vinograda, polja suncokreta, ali i podseća kako se nekada slavilo i gozbilo na banatskim salašima.

U vojvođanski ambijent na slici ukompovani su i simboli Srbije južno od Save i Dunava poput Đavolje varoši, Avale, Kalemegdana, Kopaonika, Stare planine…

Član Galerije naivne umetnosti Drago Terzić, koji je inicirao ideju o nastanku „Blagorodne Srbije“ kaže da delo nosi autentičan pečat umetnika iz Kovačice i da ekspresivnim koloritom iskazuje optimizam.

„Uslovi za rad su bili odlični, imamo još koji dan da završimo sliku. Vrlo je teško orijentisati se na tako velikom platnu, ali mislim da smo uspeli u onom što smo zamislisli“, kaže Terzić i dodaje da će slika prva dva meseca biti postavljena u Palati Srbija, a da će nova lokacija biti u međuvremenu odabrana.

Umetnik se nada da će „Blagorodna Srbija“ izazvati pohvale domaće javnosti, kao i da će se delo dopasti predsedniku Vučiću.

„Slikari Kovačice su poznati i i jedinstveni u svetu, a naša želja bila je da ostavimo delo u zalog našem predsedniku, delo koje će predstavljati novu stranicu ispisanu u istoriji kovačičke Galerije naivne umetnosti“, naglašava Terzić.

Umetnik Pavel Povolni, poznatiji kao Juhas, svoj pečat „Blagorodnoj Srbiji“ dao je slikajući vinograde koji su, kako kaže, česti motivi i na njegovim autorskim delima.

„Slika za sada izaziva pozitivne reakcije. Mnogi zastanu kada prolaze, posmatraju kako radimo i svima je osmehom na licu“, priča Povolni dok potezima četkice nijansira nebo na „Blagorodnoj Srbiji“.

„Mnogo mi znači što učestvujem u radu na ovoj slici i što sam izabran među 15 umetnika iz naše Galerije“, kaže Povolni.

Stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji obeležava se 25.novembra na dan kada je 1918.godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar