U trendu

Gvaida obučavali Srbi?

BEOGRAD – Osnivač KANVASA i jedan od vođa studentske organizacije „Otpor“ Srđa Popović nije direktno potvrdio da je samoproglašeni predsednik Venecuele Huan Gvaido svojevremeno bio u Beogradu, ali ne krije da su prijatelji, piše „Blic“.

Ambasador Venecuele u Rusiji izjavio je da je Gvaido vrbovan od strane SAD i da je čak svojevremeno bio poslat u Srbiju da se „obučava“. Slično piše i američki sajt „Gray zone project“ koji navodi da je „pet studentskih vođa“ iz Venecuele u Beogradu bilo 5. oktobra 2005. godine.

„Nije tajna da su brojni predstavnici venecuelanskog demokratskog pokreta moji prijatelji, da se poznajemo godinama i da smo bezbroj puta razgovarali o političkoj situaciji u ovoj divnoj, a unesrećenoj zemlji“, izjavio je Popović za „Blic“.

On je rekao da je o tome više puta govorio i pisao u knjigama i medijima i da to nije nikakva tajna.

Popović je poželeo mnogo uspeha Gvaidu u pregovorima, ocenivši da je on „kvalitetan, mlad i obrazovan čovek koga i prvi susedi poput Brazila, Kolumbije i Argentine i čitav demokratski svet priznaju kao pravog i legitimnog predstavnika Venecuele“.

„Blic“ navodi i da je Gvaido sa još nekoliko aktivista u novembru 2010. imao „obuku“ Meksiku, koja je trajala pet dana i držana u tajnosti, i koju je držao „Otpor“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike