U trendu

Blic: NVO iz Tirane obnavlja srpske pimnice

BEOGRAD – Rekonstrukciju Rajačkih i Rogljevačkih pimnica kod Negotina, spomenika kulture koji su i na preliminarnoj listi Uneska, finansira jedna nevladina organizacija sa sedištem u Tirani, piše današnji „Blic“.

Kako navodi, reč je o organizaciji „Kulturno naslednje bez granica“ (ĆwB) koja je, tvrdi list, za razliku od nadležnih u Ministarstvu kulture Srbije, prepoznala značaj tog kulturnog nasleđa.

S druge strane, u Ministarstvu kulture navode da su upoznati s problemima oko propadanja pimnica, ali da nisu u mogućnosti da finansijski pomognu.

Ističu i da su obavešteni da NVO ĆwB učestvuje u projektu obnavljanja krovova u saradnji s Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

„U slučaj pimnica, posebnu smetnju za ulaganje budžetskih sredstava predstavlja činjenica da su one u privatnoj svojini, a ulaganja budžetskih sredstava u nepokretnosti koje su u privatnoj svojini nisu u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu“, navode u ministarstvu.

Iz tih razloga, dodaju, „generalno u Srbiji imamo zastoj sa ulaganjima najviše u spomenike kulture koji su predstavnici narodnog graditeljstva ili privatne kuće u gradskim čaršijama“.

„Što se tiče procedura oko izvođenja radova na kulturnim dobrima, one su definisane Zakonom o kulturnim dobrima. On je na snazi od 1994. i ne možemo da prihvatimo ocenu da su procedure kompikovane i skupe“, navode u ministarstvu.

Međutim, savetnica u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Bosiljka Tomašević, koja je i zaslužna što su Rajevačke i Rogljevačke pimnice prepoznate kao jedinstven spomenik kulture, smatra da državi ne može biti alibi da ne može da finansira njihovu rekonstrukciju jer su u privatnoj svojini.

„Zakon o kulturnim dobrima ne pravi razliku između zaštićenih objekata prema vlasništvu, već prema kategoriji, a pimnice su kategorisane još od 1993. godine najvišim stepenom – od izuzetnog značaja. Ko i zašto onemogućava zaštitu ruralnog arhitektonskog nasleđa, ostaje nejasno“, navodi Tomašević.

„Blic“ naime piše da veliki kompleksi vinskih podruma, nastali u 19. veku, propadaju pod udarom vremena i nemogućnošću njihovih vlasnika da ih zbog komplikovanih i skupih procedura sami očuvaju.

Kako objašnjava, država je stavljanjem ovih objekata u status spomenika od izuzetnog značaja definisala i posebne standarde za rekonstrukciju, koje mora da odobri Republički zavod za statistitu.

„Pošto je to dug i skup put, vlasnici ovih objekata nisu u mogućnosti da ga pređu, pa ovaj specifičan grad vina počinje da se urušava i to pred očima države“, tvrdi „Blic“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.