najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Blic: Predsednički izbori 9. aprila

Izbori za predsednika Srbije održaće se druge nedelje aprila, odnosno 9. aprila, a tog dana bi mogli biti održani i i vanredni parlamentarni izbori, iako je ta opcija manje verovatna, piše dnevni list Blic u izdanju od petka. 

Kako navodi taj list, aktuelna vladajuća većina bi na predstojećim predsedničkim izborima na proleće 2017. godine mogla da ima čak tri predsednička kandidata, a najveća nepoznanica je da li će na njima učestvovati i lider Srpske napredne stranke i aktuelni premijer Aleksandar Vučić.

Osim njega, očekuje se kandidatura i predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića i lidera Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića.

„Iako se u Nemanjinoj 11 nezvanično navodi da bi zajedno sa predsedničkim mogli biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori, to je trenutno manje izgledno. Razlog više što ukoliko se premijer odluči da iz Nemanjine predje na Andrićev venac, ne moraju biti raspisani izbori“, navodi taj list i podseća da Vučićev zamenik može da bude imenovan i bez izbora, odnosno izglasavanjem u skupštini.

Blic dodaje da trenutna vladajuća većina ima podršku parlamenta i tako nešto bi bilo izvodljivo.

Taj list o predsedničkim i mogućim parlamentarnim izborima donosi i dve sasvim oprečne pretpostavke.

Prema prvoj, razlog za raspisivanje vanrednih izbora bio bi „tanka“ većina u parlamentu, koja se ne vidi toliko u broju poslanika koji podržavaju Vladu Srbije već u sumnji u odanost SPS-a.

„S druge strane sasvim suprotno, lider SPS Ivica Dačić se pominje kao zajednički kandidat naprednjaka i socijalista. Grubo rečeno, kandidat trenutne sigurne vladajuće većine“, navodi se u tom tekstu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike