Blic: Uhapšeno 14 osoba zbog utaje poreza i pranja novca

BEOGRAD – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Uprave kriminalističe policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Poreskom policijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su 14 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.

„Blic“ prenosi da su uhapšeni su A. K. (1963), iz Beograda, osumnjičen da je organizator grupe, i M. M. (1956), B. T. (1980), Z. D. (1991), P. V. (1953), D. M. (1973) i V. B. (1982), svi iz Beograda, osumnjičeni da su pripadnici ove grupe.

Kao pripadnici grupe uhapšeni su i D. K. (1954), odgovorno lice firmi „Sremački tim“ i „Mimi Vorld“, S.O. (1962), odgovorno lice firmi „Tatmank Impeks“ i „Fajv Mil Trejding“, A. N. (1989), odgovorno lice firme „Niketal Angro“, Z. J. (1989), odgovorno lice firme „Ceart Eksim“, D. M. (1992), odgovorno lice firmi „Lariki Tim“ i „Pintila“, T. M, (1965), odgovorno lice privrednog društva „Tatmank Impeks“, i J. K. (1996), odgovorno lice firme „Ceart Eksim“ iz Beograda.

Navodi se da postoje osnovi sumnje da su pripadnici ove kriminalne grupe u toku 2017. i 2018. godine, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, pronašli više privrednih subjekata sa teritorije Republike Srbije koji su izvršili uplate na račune privrednih društava koja su bila pod kontrolom ove kriminalne grupe, a po prethodno ispostavljenim fakturama o navodno izvršenom prometu roba i usluga.

„Blic“ navodi da su oni, nakon toga, sredstva podizali u gotovom novcu, po osnovu takođe fiktivnih računa o navodno izvršenim uplatama, i vraćali ga odgovornim licima privrednih društava koja su izvršila uplate, a zadržavali proviziju u iznosu od oko šest do 10 odsto.

Navodi se da su na ovaj način, pripadnici ove kriminalne grupe do sada prisvojili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 5.818.125 dinara.

Protiv još sedam osoba, odgovornih lica privrednih subjekata, koje su izvršile novčane uplate na račune pomenutih firmi, biće podnete krivične prijave u redovnom postupku.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike