U trendu

BNV traži specijalni status za Sandžak uz Ustav, parlament, guvernera i sudstvo

Bošnjačko nacionalno veće je danas objavilo inicijativu kojom traži specijalni staus za ovu regiju u Srbiji, koji bi podrazumevao Ustav u čijoj bi izradi učestvovali stručnjaci Evropske unije.

O pitanjima iz svoje nadležnosti Sandžak će donositi zakone i druga opšta akta, a Albancima, Bošnjacima, Crnogorima i Srbima, bio bi priznat statu konstitutivnih naroda, kaže se u Incijativi i dodaje će ova regija imati skupštinu, guvernera, vladu, policiju i sudstvo.

„Prvi izbori za ove organe održaće se pod nadzorom OUN, Evropske unije i OEBS-a, a svi sporovi o specijalnom statusu konačno će se rešavati u okviru Specijalnog komiteta za Sandžak Evropske unije“, kaže se u dokumentu i dodaje da će Sandžak biti trajno demilitarizovan, pod nadzorom OUN i Evropske unije.

To, po ovoj inicijativi, podrazumeva da vlasti Srbije u roku od 30 dana od uspostavljanja specijalnog statusa povuku sve vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti, dok bi kontrolu granica Sandžaka vršile međunarodne snage.

Teritorija Sandžaka na kojoj se uspostavlja specijalni status obuhvata područja sadašnjih opština: Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje, zaključuje se u Inicijativi koju je Bošnjačko nacionalno veće danas objavilo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.