U trendu

Bocan-Harčenko i Vesić otkrili spomen ploču crvenoarmejcima na Trgu republike

Na beogradskom Trgu Republike gde se od 1944. do 1954. nalazila grobnica crvenoarmejacima koji su poginuli u borbi za oslobodjenje Beograda u Drugom svetskom ratu, danas je otkrivena spomen ploča.

Spomen ploču su otkrili ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da nas žrtva 940 crvenoarmejaca i oko 3.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije opominje da slobodu treba da čuvamo i da pazimo da je nikada više ne izgubimo, „jer ne postoji ništa gore i ništa teže od ropstva“.

„Oslobodjenje Beograda je zajednička pobeda Srbije i Rusije, odnosno Jugoslavije i Sovjetskog Saveza i danas smo zajedno kao što smo bili pre 75 godina“, rekao je zamenik gradonačelnika. Dodao je da je prilikom rekonstrukcije trga predvidjeno da se spomen ploča postavi na mesto na kom su crvenoarmejci prvobitno bili sahranjeni.

Bocan-Harčenko čestitao je Srbiji i srpskom narodu dan kada se obeležava godišnjica oslobodjenje Beograda.

„Na ovom trgu bile su najteže borbe za oslobodjenje Beograda i kao rezultat čitav grad je postao slobodan i vraćena je slobodarska tradicija“, rekao je ambasador.

On je još jednom čestitao Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić na, kako je istakao, „izvanrednoj organizaciji posete“ predsednika Vlade Rusije Dimitrija Medvedeva, koji je juče boravio u Beogradu.

Spomen ploča obeležava mesto  na kom su se nalazili spomen obeležje i grobnica crvenoarmejaca koji su poginuli u borbama za oslobodjenje Beograda oktobra 1944. godine. Posmrtni ostaci crvenoarmejaca su preneti na Groblje oslobodilaca Beograda koje je svečano otvoreno 20. oktobra 1954. na desetu godišnjicu od oslobodjenja Beograda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.