U trendu

Bogat program obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

NOVI SAD – Brojnim manifestacijama biće obeleženo 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, saopšteno je daans iz Pokrajinske vlade.

Tako će u Srpskom narodnom pozorištu u subotu, 24. novembra, biti premijerno izvedena pozorišna predstava „Svetozar“, rađena po tekstu jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Milovana Vitezovića, a istog dana na Trgu Republike od 21 sat biće organizovan tročasovni koncert.

Program obeležavanja biće nastavljen 25. novembra otvaranjem Muzeja prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, dok će na Trgu Republike, u organizaciji Grada Novog Sada biti otkriven spomenik kralju Petru Prvom, koji je upamćen i kao Petar Oslobodilac, zbog ratnih podviga, posvećenosti idealima vladavine prava i parlamentarizma, doprinosa ujedinjenju i oslobođenju ovih krajeva.

Istog dana biće održana Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu u prisustvu najvišeg državnog vrha Srbije, RS, predstavnika regija i gradova sa kojima Autonomna pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad imaju potpisane sporazume o saradnji.

Tokom 24. i 25. novembra u centru Novog Sada biće postavljena velika multimedijalna izložba „1918“, koja će na jednom mestu prikazati veličinu Srbije u Velikom ratu.

U Matici srpskoj 2. novembra biće održan naučni skup, na kome će se razmotriti složeni istorijski procesi u oblasti politike, ideologije i kulture koji su doveli do nacionalnog ujedinjenja, dok će u organizaciji novosadskog univerziteta, na Pravnom fakultetu, biti organizovan naučni skup na temu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

U pripremi je i jubilarna edicija „Srpska književnost o Velikom ratu“, koju Pokrajinska vlada realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, a koja ima za cilj da kroz romane, pesme, drame i pripovetke prikaže veličinu pobede i stradanja srpskog naroda.

Na Radio televiziji Srbije, krajem septembra počinje emitovanje serijala „Velikani srpske Vojvodine“ u 28 epizoda, a projekat u potpunosti finansirala Pokrajinska vlada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.