U trendu

Borel Kurtiju: SZO mora biti sproveden i biće deo sporazuma o normalizaciji Beograda i Prištine

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrel) je danas u Briselu kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju (Albin) stavio do znanja da je udovoljavanje potrebama srpske zajednice važan elemenat celokupnog procesa normalizacije Beograd-Priština.

Borel je naglasio da sporazum o Zajednici srpskih opština mora biti sproveden jer će biti sastavni deo budućeg sveukupnog sporazuma o sredjivanju odnosa Kosova i Srbije.

„Ono što moram reći kad je u pitanju Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom i što sam u više navrata rekao tokom ovog sastanka i pre toga, jeste da uspostavljanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom jeste deo Briselskog sporazuma“, rekao je Borel.

Taj sporazum je sklopljen u dobroj veri od zainteresovanih strana i očekujemo da ga u potpunosti ispoštuju i sprovedu obe strane, rekao je Borel uzvraćajući na izjavu Kurtija da je kosovski ustavni sud ocenio da su neprihvatljive odredbe ZSO i da Srbi na Kosovu na to nisu imali primedbi, već su to osporili „jedino političari u Beogradu“.

Prema njegovim rečima, udovoljavanje potrebama srpske zajednice važan je elemenat celokupnog procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine. „Ja sam se ovim istim rečima obratio danas premijeru Kurtiju“, rekao je Borel.

„Taj deo Sporazuma mora biti sproveden i u svakom slučaju biti sastavni deo budućeg sporazuma o uredjivanju odnosa“ Kosova i Srbije, dodao je on.

Borel je to izjavio na konferenciji za štampu pošto su delegacije EU i Prištine razmotrile šta je postignuto u sprovodjenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Kosovo i naglasio da zasad nema osnova za sazivanje runde Dijaloga na najvišoj ravni zato što nema „konstruktivnog prilaza“ kod nekih strana u Dijalogu.

Evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji (Varhelyi) je posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo, naglasio da Ekonomsko-investicioni paket EU donosi celom regionu mogućnosti za povezivanje infrastrukture i razvoj i naglasio važnost uspostavljanja regionalnog zajedničkog tržišta, čiji deo, zaključio je, mora postati i Kosovo.

//

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar