U trendu

Borel poručio Beogradu i Prištini da su neprihvatljive dodatne provokacije na severu Kosova

Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je danas da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su „neprihvatljive“ sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

„Srbija i Kosovo moraju da bezuslovno deeskaliraju situaciju na terenu time što će se odmah povući specijalne policijske jedinice i skloniti blokade na putevima“, naveo je Borel u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

On je rekao da Srbija i Kosovo moraju naći rešenja da se smiri situacija i dogovoriti se o tome kako ići napred, kao i da će EU „aktivno podržati te napore“.

„I kosovske i srpske vođe u punoj su meri odgovorne za bilo koje rizike za bezbednost i dobrobit zajednica na Kosovu i u Srbiji. Ja sam to naglasio u svojim pozivima predsedniku (Aleksandru) Vučiću i premijeru (Aljbinu) Kurtiju ove nedelje“, rekao je Borel.

Kako je naglasio, dijalog uz posredovanje EU ostaje jedina platforma gde se razmatraju i rešavaju sva otvorena pitanja između strana, uključujući pitanja koja se odnose na slobodu kretanja i registarske tablice i rekao da „snažno poziva Kosovo i Srbiju da je iskoriste“.

Dolazak oba glavna pregovarača u Brisel narednih dana je prvi pozitivan korak, rekao je Borel i dodao da je presudno da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o tome kako ići dalje i naći održiva rešenja koja su interesu građana.

„Ponavljamo – očekujemo i od Kosova i od Srbije da se vrate na pospešivanju  okruženja koje vodi do pomirenja, regionalne stabilnosti i saradnje za dobrobit svojih građana. To je presudno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizacija njihovih odnosa, što je potrebno i za obe strane da napreduju na svom putu ka EU“, rekao je Borel.

On je izjavio da je u kontaktu sa generalni sekretarom NATO, kome se zahvalio na izvanrednoj saradnji između Kfora i Euleksa.

„Kfor ima ključnu ulogu u podršci regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, zaključio je visoki predstavnik EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.