U trendu

Borko Stefanović: Deklaracija o pomirenju nije skup opštih mesta

Potpredsednik Stranke Slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je da Deklaraciju o pomirenju srpskog i albanskog naroda koju je predložila ta stranka nije skup opštih mesta, već da može da ponudi rešenje problema stanovništva, bez ulaženja u pitanje statusa.

Stefanović je za N1 rekao da se deklaracija obraća Srbima na Kosovu i u centralnoj Srbiji, Albancima i njihovim političkim predstavnicima, ali i međunarodnoj zajednici i da je polazna tačka osnovne buduće politike prema Kosovu i da je otvorena za predloge, kritike i dopune.

On veruje da je rešenje problema stanovništva moguće i bez pregovaranja o statusu, iako se ni od jedne suverene države ne može očekivati da se odrekne zahteva da se status Kosova reši.

„Pregovarati o statusu je kao pregovarati o broju anđela na vrhu igle… Niti mi možemo pitanje statusa pomeriti iz domena svake suverene države, niti oni nas mogu naterati da priznamo Kosovo. To je jedna tema koja je najpogodnija za ucenu i pritisak“, objašnjava Stefanović.

Upitan da li SSP ima sagovornika za ovakvu deklaraciju u Prištini i u Beogradu on je odgovorio da veruje da 99 odsto i srpskog i albanskog stanovništva nije želelo rat i da žele pomirenje, a da će se predstavnici Albanaca, koji sada ne prihvataju ništa osim priznanja nezavisnosti, u jednom trenutku „osmeliti“ i prihvatiti deklaraciju.

Stefanović je kazao da će SSP deklaraciju ponuditi javnosti i građanima na izborima, ali i partnerima u opoziciji. „U Savezu za Srbiju možemo da je usvojimo, ako se svi partneri slože. Moramo o tome da razgovaramo. Mi želimo što širu podršku i javnu raspravu“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.