U trendu

Brajović: Položaj novinara u Srbiji najteži u novijoj istoriji

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Srbije Nino Brajović izjavio je danas u Beču da je položaj novinara i medija u Srbiji najteži u novijoj istoriji.

Na konferenciji OEBS-a o slobodi medija na zapadnom Balkanu Brajović je rekao da su u Srbiji ostvareni najvažniji ciljevi medijske reforme, odnosno država je izašla iz vlasti u medijima.

„Prvi put je zakonom propisano projektno sufinansiranje medija na principima podsticanja medijskog pluralizma i kontrole državne pomoći“, ali je istovremeno „položaj novinara i medija u Srbiji najteži u novijoj istoriji“, rekao je Brajović.

Govoreći o lokalnim samoupravama, Brajović je rekao da je država izlaskom iz vlasništva u medijima za sobom povukla najveći deo novca koji je do tada u njih ulagala.

„Procenjujemo da je, kroz projektno sufinansiranje, medijima danas na raspolaganju dve trećine novca manje nego kada su opštine i gradovi bili vlasnici medija“, rekao je Brajović i dodao da to za posledicu ima siromašenje medija, njihovu zavisnost od centara moći, tabloidizaciju, pad etičkih standarda u medijima, autocenzuru i visok nivo klijentelizma.

Brajović je dodao da Ministarstvo priprema izmene i dopune medijskih zakona kako bi opštine i gradovi već od 2018. godine bili u obavezi da izdvajaju više novca za projektno sufinansiranje medija.

On je najavio da će do polovine ove godine biti uradjena nova medijska strategija koja će biti osnova medijske politike do 2022.godine.

Konferenciju u prisustvu velikog broja predstavnika novinarskih, medijskih udruženja i medija iz zemalja Zapadnog Balkana, otvorili su predsedavajući OEBS-a, austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc i predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar