U trendu

Brankici Janković i Marku Somborcu dodeljena priznanja za Doprinos godine Evropi

Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković i strip-crtaču Marku Somborcu večeras su uručena priznanja „Doprinos godine Evropi“, koju Evropski pokret u Srbiji (EPuS) tradicionalno dodeljuje od 2002. godine.

Plakete su ovogodišnjim laureatima na svečanosti u „Aeroklubu“ u Beogradu uručili predsednik EPuS Mihailo Crnobrnja i generalna sekretarka EPuS Suzana Grubješić.

„Sa zahvalnošću i obavezom primam ovu nagradu“, kazala je poverenica Janković i zahvalila Evropskom pokretu u Srbiji čija se misija i vizija, kako je rekla, „ne razlikuje od one koja se nalazi u strateškom dokumentu njene institucije“.

Ona je kazala da institucija na čijem je čelu nikada nije kalkulisala „da li će, kada i koga zaštititi“.

„Nikada nismo gasili sveće da bi neke druge sijale jače“, rekla je Janković i dodala da je nagrada koju danas prima  naročito važna u trenutku u kojem se „u Evropi čuju disonantni tonovi i govori o njenoj krizi“.

Karikaturista Marko Somborac zahvalio je EPuS na nagradi, napominjući da sa tom organizacijom ima dugogodišnju saradnju.

Kako je rekao, u situaciji kada je sloboda medija ugrožena potrebno je da se Evropa dodatno angažuje i zaštiti je.

„Postoji napredak, ali postoji i prostor za dalje poboljšanje situacije na tom planu“, rekao je Somborac.

U obrazloženju izbora za ovogodišnja priznanja navedeno je da je Brankica Janković svojim neumornim radom, jasno izraženim stavovima i pravovremenim reakcijama na pojave diskriminacije i neravnopravnosti u društvu značajno doprinela promociji evropskih vrednosti u Srbiji.

Marko Somborac svakodnevno kroz satirični strip na duhovit i kreativan način skreće pažnju na razne pojave u društvu i promoviše kritički osvrt i slobodu izražavanja.

Priznanje „Doprinos godine Evropi“ su pre 16 godina ustanovili EPuS i Medjunarodni evropski pokret (MEP), a dodeljuje se za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe gradjana koji su u protekloj godini značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u Srbiji.

Nagradjivanjem zaslužnih pojedinaca i organizacija EPuS želi da podstakne angažovanje na izgradnji modernog i demokratskog društva u Srbiji, kao i rad na promociji evropskih vrednosti i podršci reformskim procesima koji vode ka punopravnom članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

O dodeli priznanja i ove godine je odlučivao žiri, u kojem su predsednik EPuS Crnobrnja i dobitnici nagrade iz prethodnih godina.

Medju dosadašnjim dobitnicima nagrade su bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović, bivši zaštitnik gradjana Saša Janković, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda, direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, Vladimir Petronijević iz Grupe 484, Udruženje gradjana EXIT, Miksalište, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)…

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar