U trendu

Bregu: Put regiona u EU biće teži bez saradnje na svim poljima

Albanska političarka i sledeća generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Majlinda Bregu istakla je danas da javna uprava treba da pruža usluge gradjanima a ne da bude glavni poslodavac u zemlji, kako se, potvrdila su istraživanja, često vidi na Zapadnom Balkanu.

Ona je drugog dana rada regionalne konferencije WeBER o reformi javne uprave na Zapadnom Balkanu kazala i da regionalna saradnja nije zamena za članstvo u EU ali da će, ako region ne bude bolje saradjivao na svim poljima, put u EU biti teži i duži.

Bregu, koja će dužnost generalne sekretarke RCC preuzeti u januaru, istakla je značaj regionalne saradnje za život gradjana i unapredjenje kvaliteta života u regionu ocenivši da je u oblasti ekonomije regionalni ekonomski prostor dobra ideja ali da treba da bude razvijena dalje, na unapredjenje usluga za gradjane, digitalizaciju i povezanost ne samo ekonomija, nego i ljudi.

Diki Methorst, prvi sekretar Ambasade Holandije u Beogradu, rekla je na skupu u organizaciji Centra za evropske politike (CEP) da je reforma javne uprave neodvojiva od vladavine prava i da je proces proširenja EU baziran na merilima kako bi Zapadni Balkan bio spreman da postane njen deo.

Prema njenim rečima, civilno društvo prati i pruža drugu perspektivu u pogledu ispunjavanja zahteva za članstvo i treba da predstavlja građane.

Članice EU moraju da ubede svoje gradjane da su zemlje Zapadnog Balkana spremne da udju u Uniju, rekla je Methorst koja je i regionalni koordinator za vladavinu prava. 

Istovremen je šef operacija u Delegaciji EU u Srbiji Nikolas Bizel rekao da se ne slaže sa stavom da neka „krupnija“ pitanja, npr. korupcije ili pak vladavine prava privlače veću pažnju donora od pitanja poput reforme javne uprave jer se sva ta pitanja, kako je ocenio, zapravo prepliću.  

Vodeći istraživač na projektu WeBER Miloš Đinđić rekao je da se sve države na Zapadnom Balkanu suočavaju sa visokim standardima EU u procesu pristupanja i da se reforma javne uprave, koja nije posebno pregovaračko poglavlje, prati kroz različite inicijative podržane od strane EU.

Prema njegovim rečima, istraživanje u okviru projekta WeBER pokazuje da još mnogo mora da se radi, da proces razvoja javnih politika još nije dovoljno otvoren, nije dovoljno inkluzivan.

Transparentnost je na veoma niskom nivou, sve odluke vlada u regionu nisu javne, svi dokumenti nisu javni, pogotovo budžetski podaci, ocenio je Đinđić.

„Reforma javne uprave važna je ne samo iz perspektive procesa prustupanja EU, jer onog trenutka kada udjemo u EU, ako naša uprava ne bude dovoljno reformisana, jaka i sposobna da pruži brzu, efikasnu i jevtinu uslugu gradjanima, mi ćemo imati problem kao gradjani, nezavisno od toga da li smo članica EU ili ne“, zaključio je Đinđić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.