U trendu

Brisel stopira put Srbije ka EU — nezavisno od dogovora sa Prištinom?

Ako je Evropska unija, kako to tvrdi slovenački predsednik Boris Pahor, toliko slaba da je priča o proširenju EU na Zapadni Balkan samo mrtvo slovo na papiru, znači li to da Kosovo za Srbiju nije glavna prepreka na putu evrointegracija?
Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Sputnjik kaže da je sada jasno da je kosovska priča savim izdvojena iz konteksta Evropske unije.

„Evropska unija ima unutrašnji problem, a koliko je kriza duboka vidi se upravo iz reči koje je izgovorio Boris Pahor. Dakle, proširenje je savim stavljeno po strani. Uostalom, Strategija o proširenju koju je EK usvojila u februaru ove godine i u kojoj je proširenje vraćeno doneta je samo na nivou Komisije, ali se sa tom nikada nije saglasio Evropski savet, to jest države-članice EU“, podseća naš sagovornik.

Milivojević napominje i da je francuski predsednik Emanul Makron još proletos najavio da nema niša od proširenja i da je prioritet da se EU konsoliduje posle „bregzita“, ali ne samo u vezi sa tim problemom, već i uopšte u vezi sa problemima koje ima i sa Poljskom i u Mađarskoj.

„Postoji generalna kriza u EU, koja je institucionalna, i to je prva tema EU iduće godine kada posle izbora bude došla nova Komisija, sa novim rasporedom političkih snaga. Tek ćemo onda videti da li će uopšte uvažiti priču o proširenju u svoju agendu“, napominje naš sagovornik.

Koliko je ova EU nemoćna, dodaje naš sagovornik, vidi se i po pitanju Kosova, jer se ispostavilo da ona nije bila u stanju da izgura Briselski sporazum i da pregovore usmeri i privede nekom rešenju.

„Ovo što se dešava poslednjih dana i meseci ukazuje da je kosovsko pitanje izdvojeno i da se uključenjem Amerike i Rusije izdvaja u posebnu temu, koja je povezana sa međunarodnim položajem Srbije“, kaže on.

Milivojević kaže da se nama Kosovo plasira kao preduslov za naš proces pridruživanja EU, ali kao pitanje koje treba rešiti na jedan kvalitetan i dugoročan način. Naš sagovornik objašnjava da kad bi u EU sve bilo u redu, onda bi i kosovsko pitanje bilo u direktnoj međuzavisnosti sa pridruženjem.

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da „slaba EU neće moći da se proširi na Zapadni Balkan“ i da EU prolazi kroz težak period.

S druge strane, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da Evropska unija mora biti jedinstvena prema pristupanju Zapadnog Balkana, inače će drugi preuzeti na sebe da oblikuju njeno najbliže okruženje.

(Sputnjik)

5 komentara
 1. Anonimni

  Ma ja stalno pricam ali slaba vajda od toga, usvojiti i primeniti sve pozitivne propise iz EU a tada nam EU bas i ne treba a trazice nas.

 2. Anonimni

  Objasnite to ovim bizgovima i sumlattama (adolescentima ) na vlasti.

 3. Anonimni

  PA NARAVNO CE DA BLOKIRA VIDI VAM SEFA DRZAVE

 4. Milan

  E pa da otvaramo šampanjac onda!

 5. Anonimni

  Pa to ja stalno pričam – priznala, ne priznala Kosovo, Srbiji nema ulaska u EU !!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike