Brnabić: Autoput prioritet za Prokuplje, počinje krajem 2019

PROKUPLJE – Sednica Vlade u Prokuplju je signal koliko će država u narednom periodu investirati u taj grad i ceo Toplički okrug, poručila je danas premijerka Ana Brnabić i izrazila nadu da će se u prvu fazu gradnje autoputa Niš – Priština – Tirana – Drač, deonicu od Niša do Pločnika, krenuti krajem naredne godine.

Brnabić je, posle sednice vlade, rekla da je među tri strateška projekta za Prokuplje apsolutni prioritet Auto-put mira – Niš – Merdare – Priština -Tirana – Drač.

“Mi se nadamo da ćemo u prvu fazu Niš – Pločnik krenuti već krajem 2019. godine. Ministarka Zorana Mihajlović je prenela da je pre dva dana završen idejni projekat i nastavljamo da radimo na tome”, rekla je Brnabić.

Kako je rekla, ceo koncept Topličkog kraja će se u potpunosti izmeniti kada budemo imali autoput kroz taj deo zemlje.

Kao drugi važan projekat istakla je izgradnju industrijske zone, i najavila da će vlada naredne nedelje doneti zaključak kojim će 16 hektara zemljišta biti prebačeno na Grad Prokuplje.

Zatim će, kako je rekla, ministarstva privrede i finansija raditi na tome da se oko 490 miliona dinara iz budžeta opredeli za opremanje industrijske zone.

“A onda je na nama, da zajedno za lokalnom samoupravom dovodimo investitore i razvijamo domaće preduzetništvo”, rekla je Brnabić.

Takođe, navela je da se radi na preseljenju Opšte bonice iz Doma zdravlja, a pokrenuta je prva faza tehničke dokumentacije za buduću zgradu od 30.000 kvadrata.

“Sa svim ovim ćemo staviti Prokuplje na mapu kao regionalni centar”, rekla je Brnabić.

Premijerka je čestitala svim Topličanima dan oslobođenja Prokuplja.

Kako je rekla, sednica vlade u tom gradu je značajan signal koliko će država u budućnosti investirati i baviti se Topličkim okrugom.

“Konačno imamo i projekat gasifikacije i 2019. godine treba da krene gasovod Niš – Prokuplje, projekat vredan oko 15 miliona evra, koji će dati drugačiju perspektivu”, rekla je premijerka.

Poručila je da vlada, kao što je na noge podigla Niš i jug Srbije, radi na tome da se razvijau i ostali delovi zemlje, pa je našla partnera za RTB Bor i time rešila jedan veliki problem na istoku zemlje, a u Kraljevu su sada četiri fabrike.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa investicijama, Brnabić je podsetila da u Prokuplju već rade Leoni i Bizlink, a da će biti bolja situacija kada bude uređena industrijska zona.

Ukazala je da je važno da lokalne samouprave treba da rade na razvoju malih i srednjih preduzeća u svojim sredinama, za koje Ministarstvo privrede opredeljuje sredstva, jer zdrava ekonomija ne zavisi samo od stranih investitora.

Kad je reč o izmeštanju Opšte bolnice, rekla je da je važno da budući objekat bolnice od 30.000 kvadrata, što je, kaže, ogroman kapacitet, bude regionalni centar za nekoliko bliskih okruga.

Na sednici se razgovaralo i o Kuršumliji, Blacu, Žitorađi, dodala je i navela da je važno da se završi proces privatizacije Kuršumlijske banje.

“Dve banje u blizini Kuršumlije (Prolom i Lukovska banja) jako dobro rade, a Kuršumljija je turistički potencijal i sa Đavoljom varoši… Važno je i da autoput ide do Kuršumlije…”, rekla je predsednica vlade.

Kada je reč o privatizaciji Kuršumlijske banje, navela je da je jedan od problema bio i rigorozan Zakon o javnoj svojini, čije je izmene, kaže, vlada juče usvojila, pa se nada da će time problem biti rešen, a zatim i pronađen način da se ta banja oživi.

Upitana za broj zaposlenih u prokupačkoj upravi, Brnabić je rekla da je Prokuplje bilo najgora opština u tom smsislu, koja je 2012 i 2013. godine imala više od tri puta veći broj zaposlenih nego što je optimalno, a 52 odsto budžeta išlo je na plate zaposlenih.

“Okrenuli smo novi list 2014. optimizacijom u javnoj upravi. Još u Prokuplju nismo došli do optimalnog broja zaposlenih, jer je bilo nemoguće otpustiti toliko ljudi, ali pokušavmao da vodimo odgovornu i racionalnu politiku i da, kako smanjujemo broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi, otvaramo perspektivu u privredi, da bi ljudi imali gde da se zaposle”, istakla je Brnabić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike