U trendu

Brnabić: Ključni prioriteti privreda i ekonomski razvoj

Mandatarka za sastavljanje nove vlade Srbije, Ana Brnabić je danas izjavila da će privreda i ekonomski razvoj biti jedan od ključnih prioriteta i nove Vlade Srbije.

Brnabić koja je sada ministarka državne uprave i lokalne samouprave, u Privrednoj komori Srbije je rekla da je važno da država bude efikasna i za gradjane i za privredu, i da očekuje još jaču i bolju saradnju sa PKS.

Brnabić je naglasila da je od decembra 2013. godine broj zaposlenih u javnoj upravi smanjen za 39.473, a da su uštede u budžetu samo u prošloj godini zbog smanjenja državnog aparata bile 43 miliona evra.

Od decembra 2013. godine, kako je rekla, kumulativne uštede bile su 180 miliona evra.

Po njenim rečima, u drugoj fazi, važna je reorganizacija javne uprave, naročito prosvete, zdravstva i socijalne zaštite.

Brnabić je dodala da je veoma važna elektronska uprava jer „samo e-upravom možemo da napravimo efikasnu javnu upravu“, rekla je ona.

Brnabić je rekla da se završava centralni registar stanovništva, i da se radi na jedinstvenom registru adresa.

Istakla je da je važna borba protv sive ekonomije, kao i da se privrednicima omogući fer tretman na tržištu.

Od početka pune primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, kako je rekla, ukupan broj novoregistrovanih preduzetnika povećan je za 17 odsto, a odjavljivanja preduzetnika i preduzeća je opalo za 15 odsto.

Brnabić je dodala da će medju prioritetima Vlade Srbije biti i „četvrta industrijska revolucija“ i digitalizacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.