U trendu

Brnabić: Mladi treba da nas nateraju da budemo politički pametniji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da mladi u regionu Zapadnog Balkana treba da izvrše pritisak na političke lidere, kako bi oni bili politički pametniji i aktivniji, jer će to doneti „velike stvari“.

„Ako budemo politički pametni i ako se svi vi mladi ljudi aktivirate, da napravite tu energiju i pritisak da mi budemo politički pametniji i aktivniji, mislim da su velike stvari pred nama u regionu Zapadnog Balkana“, rekla je Brnabićeva na otvaranju Trećeg regionalnog foruma mladih (Third Regional youth forum) u Novom Sadu.

Na forumu, koji se održava naredna tri dana u Novom Sadu, učestvuje 200 mladih iz svih zemalja Zapadnog Balkana.

Premijerka je kazala d trenutno postoji veliki broj inicijativa za regionalnu saradnju, na političkom i ekonomskom planu, podsećajući da se dijalog medju mladima može voditi i kroz „Berlinski proces“, čiji je forum deo.

„Jedina stvar oko koje žalim i koja je izvor moje lične frustracije jeste efikasnost, odnosno nedostatak efikasnosti, jer svaki dan koji propustimo je šest ili više meseci u realnom vremenu“, rekla je Ana Brnabić i pozvala mlade da ne propuste da svaki dan urade sve što mogu za napredak i razvoj, kako svoj lični, tako i okruženja u kojem žive.

Podsetila da će Novi Sad sledeće godine biti Evropska prestonica mladih, a 2021. kulture, te da kroz te dve teme može da se dodje do prevazilaženja „teških tema koje ovaj region nosi sa sobom“.

„Kada govorimo o teškim temama koje ovaj region nosi sa sobom, mislim da ne postoji bolji razlog da spajamo temu omladine i kulture, jer je kultura važna, širi razumevanje, shvatanje i vidike, pa samim tim i toleranciju. Novi Sad će sigurno biti centar Srbije i celog regiona do 2021. godine i nadam se da će svima nama pomoći da dalje širimo ove vrednosti“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je kao predsednica Vlade Srbije, koja se prihvatila tog odgovornog i izazovnog posla, „optimista za region Zapadnog Balkana“.

Mlade iz celog regiona pozdravio je na otvaranju i direktor Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) Djura Blanuša, koji je poručio da će u naredna tri dana pokušati da kroz forum, zajedno sa 200 mladih, odgovore na pitanja kako da „još više Evrope dodje u region i da region bude prisutniji u Evropi“.

„Vi ste budući ambasadori promena i realizatori one budućanosti koju ovde želimo da vidimo“, poručio je Blanuša i dodao da je kancelarija koju vodi, a koja je smeštena u Tirani, dugoročni partner omladine, kroz „pogled u budućnost, ali i kroz konstruktivni pogled u prošlost“.

Pre zvaničnog otvaranja, sastali su se i gradonačečlnik Novog sada Miloš Vučević s gradonačelnikom Tirane Erionom Velijem, koji je mladima poručio da je Evropa već učinila puno za region, jer je omogućila kretanje, saradnju i činjenicu da se „Srbi i Albanci nalaze danas na istom dogadjaju i razgovaraju o svetloj budućnosti“.

„Zato nam treba nam još više Evrope“, poručio je Veli.

Treći Regionalni forum mladih je deo zvaničnog programa predstojećeg Samita u Londonu, koji će biti održan 9. i 10. jula 2018. godine, a na kom će učestvovati i premijerka Brnabić.

Zaključci sa foruma biće predstavljeni na godišnjem Samitu u okviru „Berlinskog procesa“, kao i na osmom Beogradskom bezbednosnom forumu i Bledskom strateškom forumu.

Generalni pokrovitelj Foruma je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ovogodišnji forum organizuju Evropski pokret u Srbiji – lokalno veće Novi Sad, Beogradski fond za političku izuzetnost i Evropski fond za Balkan, u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za medjunarodnu saradnju (GIZ) i Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO).

Podršku ovogodišnjem Forumu pružili su i Vlada Velike Britanije, Grad Novi Sad, Pokrajinska vlada i Savet za regionalnu saradnju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.