Brnabić na 61. Danima berbe grožđa u Vršcu

VRŠAC – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravila je juče u poseti Vršcu povodom 61. manifestacije „Dani berbe grožđa“, i tom prilikom najavila nova ulaganja u tom kraju, posebno kada je reč o vinogradarstvu.

Premijerka je s gradonačelnicom Vršca Draganom Mitrović obišla vinsku ulicu i izložbu vina u holu Gradske kuće, a potom je zvanično zatvorila ovu tradicionalnu i značajnu turističko-privrednu manifestaciju.

„U ovom trenutku se mnogo ulaže u južni Banat. Zajedno s Pokrajinskom vladom i lokalnim samoupravama dajemo subvencije za zasade, laboratorijsku analizu, opremu“, rekla je Brnabićeva i dodala da Vlada radi na setu novih podsticaja koji se mogu očekivati od 1. oktobra.

„Dva važna projekta su opšta bolnica i poljoprivredna škola, ali ćemo nastaviti da ulažemo i u ono što je najvažnije za Vršac, a to je vinogradarstvo“, rekla je premijerka i dodala da ju je posebno obradovalo to što ima sve više mladih profesionalnih vinara.

Istakla je i značaj privlačenja novih stranih investicija i podsetila da je Srbija prošlu godinu završila sa ukupnim prihodom stranih direktnih investicija od od 2,6 milijardi evra.

„Razgovarali smo kako da unapredimo proizvođače. S predsednicom smo razgovarali o svim projektima grada Vršca, o privredi, o budžetu. Jasna je podrška gradu, rekla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Premijerka se osvrnula i na značaj posete predsednika Vučića Republici Kini.

„Spremili smo ovog puta čak 11 ugovora za potpisivanje iz svih oblasti infrastrukture, ali i informacione tehnologije i digitalizacije. Značaj saradnje je i po pitanju Kosova”, rekla je premijerka i istakla da je bitno što su sastanci sa predsednikom Kine postali učestali.

Manifestacija poznata u narodu kao „Grožđebal“ ima dugu tradiciju, održava se svake godine, trećeg vikenda u septembru.

Prva izložba vina u Vršcu održana je u kafani „Kod dva ključa” 1857. godine.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike