U trendu

Brnabić: Ne brine me strategija proširenja 2025, važne su reforme

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu da je fokusirana na reforme koje Srbija treba da sprovede na putu ka Evropskoj uniji (EU) i da je ne brine da li će Unija biti otvorena za nove članice 2025.

Brnabić je u izlaganju u Centru za  evropsku politiku pogrešnom ocenila retoriku zemalja Zapadnog Balkana koje govore da će „otići negde drugde“, ako od Unije ne dobiju uveravanje o jasnoj posvećenosti proširenju.

„Ako želite da udjete u klub ne ucenjujete taj klub da biste se učlanili već pokazujete da ste ispunili standarde za učlanjenje“, dodala je.

Glavni spoljnopolitiči cilj Srbije je EU, rekla je predsednica Vlade Srbije, ističući važnost zatvaranja, a ne samo otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU.

Govoreći o strategiji EU 2025, Brnabić je podvukla značaj sprovodjenja reformi i da je „put važniji od cilja“.

Ona je rekla da, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, promoviše „Evropu kao sistem vrednosti, a ne kao ćup novca“.

Prema njenim rečima, Evropa je pre svega projekat mira ali se ta ideja „negde usput izgubila“.

„To je prvi i osnovni razlog zbog kojeg i Zapadni Balkan treba da bude deo EU“, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da će proširenje EU doprineti dugoročnom miru na Zapadnom Balkanu, a da je Zapadni Balkan potreban Uniji jer će Evropa proširenjem dobiti stabilnije i bezbednije granice.

Brnabić je istakla značaj regionalne stabilnosti za Srbiju, uz ocenu da svaka nestabilnost, popust nestabilnosti sa situacijom na Kosovu utiče i na Srbiju i region.

Ona je navela i da je Srbija suočena sa izazovom posle odluka Prištine o povećanju takse na uvoz robe iz Srbije i BiH na 100 odsto i povodom formiranja kosovske vojske, ali da Beograd nije uvodio kontramere i da poziva na mir i stabilnost.

Govoreći o regionu, Brnabić je rekla da se nada da će u celosti biti prihvaćen sporazum o imenu Skoplje – Atina, da će se Beograd i Priština vratiti dijalogu o normalizaciji odnosa i da će svi u regionu Zapadnog Balkana nastaviti ka EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.