U trendu

Brnabić: Od aprila svi izveštaji o radu sudova otvoreni za javnost

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će od aprila svi izveštaji o radu sudova u Srbiji biti otvoreni za javnost.

„Gradjani će moći da vide primljene predmete, oni koji su rešeni ili nisu rešeni, odnosno sve predmete u sudu“, rekla je Brnabić novinarima.

Ona je dodala da će u aprilu biti spojeni informacini sisitemi državne uprave i pravosudja, kojim će se značajno ubrzati sudski postupci.

Kako je objasnila, pravosudje neće više slati dopise na tradiconalan način u papirnoj fomri, što je produžavalo procese, već će se razmena podataka i dokumenata dešavati u istom trenutku i automatski.

„To će značajno unaprediti efikasnost sudstva“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, najveći izazov biće e-sud.

„Najpre će u junu biti pušten u rad e-sud u Upravnom sudu, što će omogućiti gradjanima da ceo sudski postupak obavljaju elektronski bez odlaska u sud“, rekla je Brnabić.

Ona je najavila da će početkom 2019. godine u taj sistem biti uključeni privredni sudovi, prekršajni sudovi i sudovi opšte nadležnosti.

Navela je da Ministarstvo pravde i Kancelarija za e-upravu ulaze punim kapacitetom u formiranje sistema elektronskog pravosudja. To je važno, kako je rekla, zbog efikasnosti i transparentnosti pravosudja i vladavine prava.

Ocenila je da još mnogo stvari treba da se uradi u okviru e-uprave, ali da će ako sve bude teklo po planu, Srbija imati državu koja je servis gradjana i koja je efikasna i transparentna.

Ona je istakla da je dosta uradjeno na pravnom okviru za uvodjenje elektronske uprave i najavila da do kraja aprila treba da se usvoje podzakonska akta za zakon o elektronskom poslovanju.

Brnabić je najavila da će krajem marta Skupština da se raspravlja o zakonu o e-upravi. Dodala je da je završen Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je Ministartvo pravde uputilo Evropskoj komisiji.

Najavila je i da će u drugoj fazi projekta e-beba do kraja septembra u svim porodilištima biti omogućeno da se podnose prijave za roditeljski dodatak.

Brnabić je podsetila da je za prevodjenje matičnih knjiga u elektronski oblik Srbije bilo potrebno više od osam godina, a kako bi se završio centralni registar stanovništva u elektronskom obliku biće potrebno da se u elektronski oblik prebace i državljanstva.

„Sutra Skupština glasa za izmenu i dopunu Zakona o državljanstvu što će omogućiti i prebacivanje tog elementa u elektronski oblik“, kazala je Brnabić.

Kako je dodala na tome će raditi MUP, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Kazala je da će elaborat koji radi Republički geodetski zavod kako bi se napravio centralni adresni registar Srbije biti završen 1. oktobra ove godine.

„Više od tri miliona gradjana Srbije trenutno nema tačnu adresu“, rekla je Brnabić i dodala da su često u pitanju kuće bez broja ili ulice bez imena.

Ona je navela da bi trebalo da se daju nova imena za 45.000 ulica, a da bi Republički geodetski zavod trebalo svima da da kućni broj.

Kada se završi taj adresni registar, rekla je Brnabić, država će znati gde živi svaki njen gradjanin.

Brnabić je istakla da je prva nagrada koju je Kancelarija za e-upravu dobila na Forumu svetskog samita o informacionom društvu u Ženevi pokazatelj da „mali kompaktan tim može da postigne takve rezultate u kratkom vremenu“.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektornsku upravu Mihailo Jovanović kazao je da je nagrada veliki uspeh ne samo Kancelarije, vech i sjajan rezultat i uspeh za celu vladu.

Istakao je nagrada dobar znak da je Srbija na dobrom putu, da su dobri projekti započeti, ali je dodao da ima još puno toga da se uradi.

Kancelarija za IT i eUpravu pobedila je na Forumu Svetskog samita o informacionom društvu (WSIS) u Ženevi u konkurenciji od ukupno 685 prijavljenih i 492 nominovana projekta vladinih institucija, kompanija, organizacija civilnog dršstva iz celog sveta.

Svetski samit o informacionom društvu od 2012. godine organizuju ITU, UNESCO, UNDP i UNCTAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar