Brnabić s Porošenkom o nastavku ekonomske saradnje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom sa kojim je razgovarala o daljem razvoju političkog dijaloga, ekonomske saradnje i ukupnih bilateralnih odnosa, saopšteno je iz Vlade.
Brnabić je rekla da Srbija očekuje nastavak institucionalne ekonomske saradnje sa Ukrajinom kroz rad zajedničke Medjuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i predlog ukrajinske strane za termin narednog zasedanja te komisije.

Premijerka je izrazila uverenje da je u obostranom interesu potpisivanje bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini i ukazala da je u protekle dve godine uočen blagi rast robne razmene u odnosu na prethodni period stagnacije.

U 2017. godini robna razmena iznosila je oko 316 miliona evra, a za prva četiri meseca ove godine oko 134 miliona evra, dodala je Brnabić.

Govoreći o oblastima u kojima postoji mogućnost saradnje, Brnabić je navela poljoprivredu, prehrambenu i laku industriju, energetiku, kao i poboljšanje turističke ponude, dok sa ukrajinske strane postoji naglašeni interes za uspostavljanje direktne avionske linije na relaciji Kijev-Beograd tokom cele godine.

Premijerka je predsedniku Porošenku zahvalila na principijelnoj podršci njegove zemlje u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i izrazila očekivanje da će Ukrajina nastaviti da podržava napore Srbije u protivljenju namerama Prištine za učlanjenje u medjunarodne organizacije kao što su Interpol, Unesko i druge.

Brnabić je rekla i da nastavak Briselskog dijaloga Srbija vidi kao način za pronalaženje kompromisnog rešenja Beograda i Prištine i ponovila da je Srbija posvećena implementaciji dogovorenog u okviru dijaloga, ali i da očekuje da druga strana takodje primeni ono što je u Briselu potpisano.

Ona je upoznala svog sagovornika i sa evropskim integracijama Srbije, zahvalila mu je na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na tom putu i istakla da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet zemlje, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike