U trendu

Brnabić sa Pensom: Interes Srbije mir i stabilnost Zapadnog Balkana

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u razgovoru sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom da je prevashodni interes Srbije da se očuva mir i stabilnost regiona Zapadnog Balkana, da tome doprinosi svojim konstruktivnim pristupom i da će to činiti ubuduće.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Brnabić je podvukla da samo očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali i rešavanje svih otvorenih pitanja kroz dijalog i traženje kompromisa, mogu da doprinesu napretku regiona, nastavku reformskih procesa i jačanju medjusobne povezanosti.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji dve zemlje na planu bezbednosti i ocenjeno je  da je u oblasti oružanih snaga i policije ostvaren najveći napredak u prethodnom periodu.

S tim u vezi, Brnabić je ukazala na punu posvećenost Srbije borbi protiv medjunarodnog terorizma i spremnost da, u suzbijanju tog globalnog problema, Srbija pruži aktivan doprinos, navodi se u saopštenju.

Brnabić i Pens su razgovarali i o Briselskom dijalogu i implementaciji dogovorenog, na šta je predsednica Vlade Srbije istakla neophodnost što skorijeg formiranja Zajednice srpskih opština.

Tokom sastanka na marginama Samita Američko-jadranske povelje u Podgorici, Brnabić je „izrazila zadovoljstvo zbog nedavno okončane, uspešne radne posete predsednika Srbije Republike Aleksandra Vučića Vašingtonu“ i ocenila da je ta poseta dala podsticaj daljem razvoju saradnje dveju država i da to govori u prilog tome da je unapredjenje ukupnih bilateralnih odnosa sa SAD jedan od spoljno-političkih prioriteta Srbije.

Brnabić je istakla značaj dosadašnje podrške SAD procesu evropskih integracija Srbije i izrazila nadu da će na tom planu Srbija a imati podršku i od nove američke administracije, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.