U trendu

Brnabić sutra u CERN-u u Ženevi

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić posetiće sutra Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja CERN u Ženevi.

Brnabić će se sastati sa generalnom direktorkom CERN-a, Fabiolom Đanotijem, naučnicima iz Srbije koji rade u CERN-u, kao i sa srpskim nastavnicima koji su na obuci u toj organizaciji.

Sa premijerkom će u delegaciji biti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević koji će potpisati Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije.

Delegacija naše zemlje obići će dva velika detektora sudara čestica, gde se odvijaju najvažniji eksperimenti – CMS (CMS) i ATLAS, a biće upriličen i neformalni skup sa zajednicom srpskih naučnika u CERN-u.

CERN je najveća laboratorija za fiziku elementarnih čestica na svetu, sa nekoliko akceleratora čestica, od kojih je najveći kružni LHC (Veliki hardonski sudarač) čija je dužina 27 kilometara i prostire se ispod Francusko-Švajcarske granice u Ženevi.

CERN je osnovan je 1954. godine, a među potpisnicama 12 evropskih država osnivača, nalazila se i bivša Federativna Narodna Republika Jugoslavija. Danas CERN ima 22 stalne države članice iz Evrope, i u njemu je zaposleno 2.500 naučnika, a širom sveta ima 12.000 saradnika.

Srbija je pridružena članica, trenutno jedina iz regiona, a očekuje se da će do kraja godine dobiti saglasnost Saveta CERN-a da postane i punopravni član.

Naša zeml?a spremna je za punopravno članstvo u CERN-u, što pokazuju uspesi naših fakulteta i instituta koji su i danas značajan činilac u ovoj važnoj organizaciji, kao i namera Vlade Srbije da u naredne tri godine uloži više od 60 miliona evra u infrastrukturu i projekte kojima podstiče primenjenu upotrebu tehnologije i inovacija.

Do kraja godine biće osnovan Fond za nauku koji će omogućiti konkurentno finansiranje nauke, što će biti snažan podsticaj našim naučnicima.

Punopravno članstvo biće od ključnog značaja za dalji razvoj nauke i unapređenje obrazovanja u Srbiji i pozicioniraće Srbiju kao zemlju koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim svetskim pitanjima iz nauke, tehnologije i inovacija.

Na eksperimentima u CERN-u učestvuje veliki broj istraživača iz Srbije, saopštila je kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Trenutno je u CERN-u registrovano 85 istraživača iz Srbije, među kojima su i studenti doktorskih i master studija koji studiraju na fakultetima u Srbiji.

(Tanjug)

Napišite komentar